De Vuurtoren is nu een baken voor vrede. | Foto: Ina Verblaauw
De Vuurtoren is nu een baken voor vrede. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Samen voor vrede

vredestoren n Sinds zondag 19 november staat op de vuurtoren het logo geprojecteerd "Samen voor Vrede". De naam van een burgerinitiatief in Noordwijk naar aanleiding van de aanslagen in Bataclan in Parijs.

Door Ina Verblaauw

Burgemeester Jan Rijpstra prees de inspanningen van de groep actieve, verontruste, midden in de samenleving staande mensen. "Van alle gezindten, allen gelijk en allen met één doel: maak de samenleving bewust van de ongelijkheid die er is, geef handvatten hoe we beter met elkaar kunnen omgaan. Wanneer je respect toont, krijg je dat ook terug".

Daarna vertrok de groep belangstellenden naar theater De Muze. Daar speelde het Ambiance Ensemble, zongen enkele leden van het Kleijnkoor a capella "Run to You" van Pentatonix en gaven twee uit verschillende culturen afkomstige leden van de Theaterschool van Martine Zeeman in een korte dialoog aan hoe eenvoudig het kan zijn om tot elkaar te komen. De aanwezigen gingen ook volop in gesprek met elkaar over thema's die op diverse tafels waren neergelegd.

Initiatiefnemer van Samen voor Vrede, Nick Duindam, liet in een korte film zien hoe Noordwijkers antwoordden op de vraag: samen voor vrede, hoe doe je dat? Op diverse plekken in Noordwijk zullen Noordwijkers de komende tijd boekrollen aantreffen met dezelfde vraag; iedereen wordt uitgenodigd zijn of haar antwoord daarop te geven. "Een soort manifestafette", aldus Duindam. Een inmiddels opgesteld manifest werd overhandigd aan wethouder Gerben van Duin, die toezegde deze op een prominente plek in het gemeentehuis te zullen plaatsen.