Aad en Ester Schild vieren zondag hun 60-jarig huwelijksfeest. | Foto: Ina Verblaauw
Aad en Ester Schild vieren zondag hun 60-jarig huwelijksfeest. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Echtpaar Schild-van der Deijl 60 jaar getrouwd

Diamant n Op 14 november was het 60 jaar geleden dat Ester van der Deijl en Aad Schild elkaar het ja-woord gaven in de Kapel aan de Hoofdstraat.

Door Ina Verblaauw

De in Rijnsburg geboren Aad begon zijn carrière bij de Holland-Amerika Lijn. Een zeemaat nodigde hem thuis uit en de zus van diens echtgenote was Ester. "Zo'n mooie vrouw laat je niet meer lopen toch", was de reactie van Aad.

Aad besloot de zeevaart te laten voor wat het was en ging werken bij de KLM. Al snel kreeg hij het bericht dat hij zou worden uitgezonden naar Bangkok, Thailand om daar de scepter te zwaaien over de keuken, die de maaltijden voor de vluchten verzorgden. "Bijna was ik met de handschoen getrouwd", aldus Ester. "Maar door heel veel geregel konden we gewoon samen trouwen". Aad vertrok en Ester mocht pas na drie maanden volgen. Zij besloot weer terug bij haar ouders te gaan wonen. "Om de tijd door te brengen en nog wat geld te verdienen, ging ik naar mijn oude werkgever. Zij wilden mij niet meer in dienst nemen, omdat ik inmiddels een getrouwde vrouw was". Zo ging dat in die tijd.

Na de hereniging begon een zeer avontuurlijk leven. Meerdere jaren heeft het echtpaar gewoond in de Filipijnen, Singapore en Noord Amerika. Zij kregen drie kinderen, die opgroeiden in een tijd dat er nog geen internationale scholen bestonden. "Ik gaf ze zelf les. Eén keer per jaar kreeg ik voor en heel jaar lesmateriaal vanuit Nederland. Het huiswerk werd opgestuurd naar Nederland voor correctie. Toen de Middelbare schooltijd voor de kinderen aanbrak, besloot het echtpaar terug naar Nederland te komen. Zij vestigden zich in het geboortedorp van Ester, Noordwijk. Snel daarna werd Aad weer uitgezongen naar Noord-Amerika. "Ik heb altijd mijn man gevolgd, maar nu was het wel heel erg moeilijk om de kinderen achter te laten". Dan ging gelukkig goed.

Door de tropenjaren die Aad maakte, ging hij al vroeg met pensioen. Daarna kreeg hij nog een aanbieding van de KLM om naar Curaçao te gaan, waar ze een heerlijke tijd beleefden.

Inmiddels woont het echtpaar, beiden 87 jaar, in WZC Groot Hoogwaak. Zondag 19 november vierde het echtpaar hun huwelijksdag daar met alle kinderen en kleinkinderen.


Bestrijden van armoede krijgt podium in Noordwijk

armoede n Er bleek veel belangstelling voor de avond over armoede bestrijding in theater de Muze, die groots werd aangekondigd als een informatieve avond voor iedere Noordwijker. Georganiseerd door de gemeente Noordwijk in samenwerking met Kwadraad, de ISD, de NWS en de Bibliotheek Bollenstreek.

In de Muze was in de foyer een informatiemarkt ingericht waar veel informatie was te vergaren over inkomen, ondersteunende regelingen, kostenbeheer en het palet van ondersteuningsorganisaties. In de grote zaal verwelkomde wethouder Salman dus een groot aantal Noordwijkers. Hij stelde dat het college zich nog steeds ongemakkelijk voelt bij het feit dat in Noordwijk de voedselbank nog steeds nodig blijkt. En sprak de verwachting uit dat goede voorlichting een grote rol gaat spelen in het bestrijden van de al of niet verborgen armoede.


Van Gaal

Na een theatrale intermezzo was het podium voor Annemarie van Gaal. Deze budgetcoach is inmiddels bekende Nederlander en tv-persoonlijkheid. Als alleenstaande werkende moeder had ook zij moeten ervaren wat armoede betekent. Ze was verplicht om elke uurtje te benutten om met werken geld te verdienen.

Een avontuurlijke baan bij een Nederlandse uitgeverij in Rusland bood haar een kans om samen met Derek Sauer zelfstandig aan het werk te gaan. Waarna zij uiteindelijk hun bedrijf voor heel veel geld konden verkopen. Terug in Nederland heeft zij een eigen Tv-programma waarin zij mensen in financiële moeilijkheden een periode begeleid om uit de schulden te komen. En samen met hen aan oplossingen werkte om nieuwe problemen te voorkomen.

Zelf verantwoordelijk

Zij benadrukte dat mensen altijd zelf verantwoordelijk zijn en dat de uitgaven altijd afhankelijk zijn van beschikbaar inkomen. Ze wees op overbodige abonnementen, het nauwlettend volgen van de energiekosten en bijbehorende leveranciers en op de mogelijkheid om extraatjes te verdienen met de verkoop van overbodige materialen. Ze pleitte nadrukkelijk voor het dagelijks bijhouden van inkomsten en uitgaven in een kasboekje. Richting de politiek pleitte zij nadrukkelijk voor het vereenvoudigen van de regels.

Grote belangstelling in de Muze voor budgetcoach Annemarie van Gaal