Bewoners Maritima en Marevista vinden geen gehoor

verzoek n De fouten in de bestemmingsplannen blijven onderwerp van zorg. Deze week lieten de eigenaren van de appartementen Maritima en Marevista van zich horen.

De bewoners willen hun belangen veilig stellen. Daarom vroegen zij aan de politiek om een voorbereidingsbesluit te nemen op het bestemmingsplan en te besluiten dat het ter plekke verboden wordt om het gebruik van gronden en bouwwerken te wijzigen. Voorzitter mevrouw de Roy van Zuydewijn wees er op dat gemaakte fouten van grote betekenis zijn voor de eigenaren van de wooncomplexen. Zij noemde de geboden ruimte tot uitbreiding niet acceptabel. Een voorbereidingsbesluit zou nu nodig zijn in afwachting tot het vaststellen van het door de raad gewenste nieuwe bestemmingsplan.
Het college adviseerde dat het gevraagde besluit niet moet worden genomen omdat er dan een planschadeclaim dreigt. De inspreker was er achter van overtuigd dat Huis ter Duin geen planschade zou kunnen claimen omdat er nog geen vergunningaanvraag voor een bouwplan is ingediend. Zij deed een dringend verzoek op de politiek om haar verzoek niet zo maar met een hamerslag af te serveren. Ze stelde nogmaals dat er echt geen beroep op planschade zou kunnen worden gedaan.

Wethouder Bakker en zijn adviseur weerlegden dit in een uitleg waarbij de termen werden gebezigd zoals directe en indirecte planschade en passieve en actieve risicoaanvaarding waarbij ook een benuttingperiode van belang zou zijn. De politiek trok hieruit de conclusie dat het college terecht adviseerde om het verzoek van de bewoners tot het nemen van een voorbereidingsbesluit niet te honoreren.


Economische Agenda zorgt voor langdurig beraad

verdeeld n De Economische Agenda Duin- en Bollenstreek zijn ambitieuze plannen om de economie in de regio een impuls te geven. Deze week moest Noordwijk het besluit nemen om hieraan wel of niet mee te doen.

PUUR, de grootste partij in de Noordwijkse raad, bleek zeer kritisch. Met name de diverse kosten kregen veel aandacht. Wethouder Barnhoorn bevestigde de ambitie en legde uit dat de diverse projectplannen de kosten verklaarden. De diverse projectgroepen worden uitvoerders die zich gecontroleerd weten door het Economic Board.

De geplande en zeer noodzakelijke financiƫle bijdrage vanuit het bedrijfsleven lijkt vooralsnog afhankelijk van de inzichten van de politiek. Arjan van den Akker (Puur) verbaasde zich over uitspraken van de wethouder. Van den Akker: 'je stopt geld in een project, gaat daarmee aanjagen en dit moet zorgen voor een zuigende werking waardoor het bedrijfsleven gaat meedoen. En als het bedrijfsleven niet wil investeren moet je snel stoppen.'

De wethouder kon hem toch niet helemaal geruststellen. Dat was ook op het onderwerp bezoldiging van het Economic Board. Hierbij pleitte van den Akker voor een 'non-profitclub' en dus onbezoldigde functionarissen die hij dacht te vinden in de top van het regionale bedrijfsleven op basis van een 'erebaan'.

De financiering, het verschuiven van kosten die nu al gemaakt worden, de constructie en het bijbehorende ambitieniveau waren reden voor van den Akker om te vragen het voorstel terug te nemen. Daarop kreeg hij felle kritiek van Roberto ter Hark (VVD). Die zei dat hij dan de kans heeft laten lopen om tijdig aan de bel te trekken.

De fractie van Puur bleef verdeeld en 3 fractieleden stemden tegen het voorstel, dat uiteindelijk wel werd aangenomen.