Linda (vierde van links) wordt verrast met VriendenFonds-cheque. | Foto: PR
Linda (vierde van links) wordt verrast met VriendenFonds-cheque. | Foto: PR Foto:

VriendenLoterij en Edwin van der Sar zetten zieke Linda in het zonnetje

verrassing n Een grote verrassing van de VriendenLoterij voor Linda Boom-Lakeman. De Edwin van der Sar Foundation, waar Linda zich met hart en ziel voor inzet, deed een aanvraag bij het VriendenFonds voor een verzorgd weekend weg inclusief voetbalwedstrijd. Edwin en Annemarie van der Sar verrasten Linda in het Radisson Blu Palace Hotel met de cheque.

Maurice Brederode, directeur bij de Edwin van der Sar Foundation: "Linda is eigenaar van sportschool Vitality-Fitness en zet zich altijd in voor sport, gezondheid en de mensen om haar heen. Sinds drie jaar doet ze dat voor de Edwin van der Sar Foundation. Jaarlijks organiseert zij een grote spinningmarathon in het Radisson Blu Palace Hotel in Noordwijk aan Zee. De opbrengsten van dit sportevenement doneert zij aan de Edwin van der Sar Foundation, voor mensen met hersenletsel. De spinningmarathon is haar kindje, zij weet elk jaar zo'n 500 mensen warm te krijgen voor dit sportieve feest. Ze is een bevlogen topper!"



Terugvechten

"Helaas kan het sportevenement dit jaar niet doorgaan, want Linda is ziek", vervolgt Maurice Brederode. "Ze moet een niertransplantatie ondergaan. Begin dit jaar kreeg ze een hersenbloeding. De ziekte belemmert Linda's dagelijkse leven, maar ze vecht terug. Thuis levert de situatie van Linda veel spanning op. Haar man en haar zoontje van elf jaar waken over haar. Zij remmen haar af wanneer dat moet. Het is de hoogste tijd dat Linda tijd voor zichzelf neemt en volgend jaar weer als herboren terugkomt. Geweldig dat Edwin en Annemarie van der Sar Linda namens het VriendenFonds mochten verrassen met een verzorgd weekend weg voor het gezin. En als haar man en zoon een voetbalwedstrijd bezoeken, kan Linda heerlijk ontspannen in een spa."



Voorbeeld

Linda is blij verrast: "Ik vind het heel bijzonder dat Edwin en Annemarie dit voor mij hebben geregeld. Toen ik getroffen werd door mijn hersenbloeding- nota bene een paar weken na de spinningmarathon voor de Edwin van der Sar Foundation- belandde ik op de afdeling neurologie in het LUMC in Leiden. Daar zag ik in de Familiekamer het bordje hangen van de Edwin van der Sar Foundation. Zij hebben die kamer daar gerealiseerd. Dat kwam wel even binnen. Ik besloot toen meteen dat ik me terug zou vechten. Daarin was Annemarie van der Sar, zelf ook getroffen door een hersenbloeding, echt een voorbeeld voor mij."


Glutenvrije Piet bij Sinterklaasintocht

coeliakie n Aan de intocht van Sinterklaas in Noordwijk aan Zee doet dit jaar voor het eerst een Glutenvrije Piet mee. De Glutenvrije Piet is een initiatief van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (www.glutenvrij.nl). Het hulpje van Sint voorziet kinderen met een glutenintolerantie van glutenvrije pepernoten.


In Nederland zijn zo'n 75.000 kinderen die om medische redenen een strikt en levenslang glutenvrij dieet moeten volgen. De intocht van Sinterklaas is voor hen vaak niet zo'n leuk feest. Ze mogen de pepernoten niet eten en highfiven met de Pieten gaat ook al niet (kruimels op de handschoen).


Meestal wordt er tijdens het Sinterklaasfeest geen rekening gehouden met glutenvrije kinderen. En dat moet veranderen, vindt de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Een Sinterklaasfeest is juist voor alle kinderen! De NCV is daarom de afgelopen weken samen met veel enthousiaste vrijwilligers hard aan het werk gegaan om ervoor te zorgen dat glutenvrije kinderen onbezorgd Sinterklaas kunnen vieren. Bij de intocht van Sinterklaas in Noordwijk aan Zee zal daarom dankzij de NCV een Glutenvrije Piet meelopen en glutenvrije pepernoten uitdelen.


De Glutenvrije Piet van de NCV is te herkennen aan een wit/groen vlaggetje met het logo van Glutenvrij.nl erop. Kinderen met een glutenintolerantie kunnen op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een tekening downloaden om een vlag te maken. Met de vlag herkent de Glutenvrije Piet de kinderen. Het strooigoed dat de Glutenvrije Piet bij zich heeft, wordt vooraf met zorg verpakt in kleine plastic zakjes, zodat er geen kruisbestuiving met het reguliere strooigoed kan ontstaan.

Afbeelding