Sportwethouders uit hele land bezochten de Duinwetering. | Foto: Ina Verblaauw
Sportwethouders uit hele land bezochten de Duinwetering. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Sportwethouders te gast op Duinwetering

Werkbezoek n De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) organiseerde een bijeenkomst in Noordwijk op het Sportpark Duinwetering voor sportwethouder uit Oost en West Nederland. Aanwezig de sportwethouders uit Schiedam, Hilversum, Hardenberg, Vlaardingen, Alphen a/d Rijn, Apeldoorn en Noordwijk en bestuursleden van de VSG.

Door Ina Verblaauw

Burgemeester Jan Rijpstra hield in zijn welkomstwoord een vurig pleidooi voor de terugkeer van de vakleerkracht lichamelijke opvoeding in het onderwijs. "Twee uur gym door een vakleerkracht geeft ruimte aan de onderwijzers om hun andere taken te vervullen".

Wethouder Gerben van Duin gaf een kwinkslag naar zijn collega wethouder uit Hardenberg. "Jullie hebben het op voetbalgebied beter gedaan dan Noordwijk dit jaar, maar wij komen terug", aldus zijn belofte.

Daarna ging van Duin over naar het serieuze gedeelte van zijn toespraak. Vol trots toonde hij een film over de sportevenementen die er zoal in Noordwijk hebben plaatsgevonden de afgelopen jaren. Tevens hield hij de wethouders voor: "Plaats je sportaccommodatie niet aan de rand van de stad, maar midden in de kern van de gemeente. Daardoor is het ook laagdrempelig voor andere activiteiten. "Sportaccommodaties staan behalve in het weekend veelal leeg. Sportpark Duinwetering geeft onderdak aan andere activiteiten als Reuring en Friends United".

Naast het welkom van Burgemeester Jan Rijpstra en wethouder sport Gerben van Duin was er een lezing over de nieuwe beleidsontwikkelingen Sport en Bewegen. Na de lunch een intermezzo "sparren met oud-bokskampioen Arnold Vanderlyde" met een knipoog naar het nieuwe beweegadvies van de Gezondheidsraad, gevolgd door lezingen met als onderwerpen Sport Stimuleert! en Blik op 2030. Daarna volgde een discussie "En nu" over wat deze ontwikkelingen betekenen voor positionering en ontwikkeling van lokaal en regionaal sport en beweegbeleid. Afsluitend een netwerkborrel, waar ruimschoots de gelegenheid was met elkaar de opgedane kennis te delen.