Beeldende kunst in de publieke ruimte hoort tot de belangrijke details in de verkiezing ‘Kunststad van het jaar’.
Beeldende kunst in de publieke ruimte hoort tot de belangrijke details in de verkiezing ‘Kunststad van het jaar’. Foto:

Noordwijk wil Kunststad worden

kunststad n In het kader van de nationale kunstweek die van 4 t/m 12 november wordt gehouden is er een nationale verkiezing Kunststad van het jaar, georganiseerd door Stichting Kunstweek. Noordwijk is daar voor nadrukkelijk genomineerd.

Door Wim Siemerink

De stichting Kunstweek zet zich in voor de collectieve promotie van beeldende kunst en heeft als primaire doelstelling het vergroten van belangstelling hier voor. En organiseert niet alleen de jaarlijkse verkiezing van Kunststad maar ook die van Kunstenaar van het jaar. Daarnaast legt de stichting een jaarboek van kunstenaars aan en stelt een top 100 van deze kunstenaars samen. Noordwijk wil inmiddels naast Sportstad dus ook heel graag als Kunststad worden gezien.

Voor de verkiezing van Kunststad 2018 werden alle wethouders in Nederland niet alleen gevraagd om een stad te nomineren maar tevens wat voor beleid er in hun gemeente is om kunst in het openbaar duidelijk te presenteren aan het publiek.

In Noordwijk is men tot groot genoegen van de stichting Kunstweek al enige jaren zeer positief over de nationale kunstweek.

Voorronde

De gemeente Noordwijk is inmiddels door de eerste voorronde heen en nu samen met nog negen andere gemeenten genomineerd voor de begeerde titel. Daartoe buigt zich nu een vakkundige jury over de diverse details binnen het gemeentelijk kunstbeleid. Heel nauwkeurig wordt dit doorgelicht. Waarbij volgens woordvoerder David Polak 'afgrijselijk serieus ' wordt gekeken naar alle belangrijke en onbelangrijk lijkende details.

Tussen de genomineerden bevinden zich o.a. de grote steden Leiden, Eindhoven, Maastricht en 's Hertogenbosch. Maar ook kleinere gemeenten zoals Weesp, Gennep, Blaricum en Barneveld.

Op zaterdag 11 november zal de bekend worden gemaakt wie van deze gemeentes de titel Sportstad van het jaar 2018 krijgt toebedeeld.