Duurzaamheid en gelukkig zijn

We leven in een met elkaar in het prachtige werelddeel Europa. Waar wel is waar nog veel verbeterd dient te worden maar waar heel veel mensen gelukkig kunnen zijn. We genieten als Europeanen met elkaar van elkaar. Wij Hollanders gebruiken de faciliteiten van andere landen om er met veel genoegen onze vakanties te vieren.

We handelen en wandelen met elkaar en gelukkig is er ook volop de gelegenheid om het met elkaar oneens te zijn. Maar dat neemt niet weg dat we hier goed af zijn. Op de ranglijst van 155 landen in de wereld staan maar liefst 4 Noord Europese landen in de top 6 van landen waar de inwoners het meest gelukkig zijn. Nederland nestelde zich na de Scandinavische landen Noorwegen, Denemarken, IJsland en Finland op een zesde plek. Zwitserland bevindt zich daartussen op de vierde plek.
In dat verband is de uitspraak van ene Michiel Hobbelt wel een hele bijzondere. Hij vraagt zich namelijk af in een nogal dure workshop over duurzaamheid: 'Waarom blijven we ons richten op meer welvaart en kiezen we niet bewust voor meer geluk? Kun je bescheidener en duurzamer leven en toch gelukkig zijn? Hoe kan ik gelukkiger worden? Welke kenmerken van ons gedrag zorgen zowel voor een duurzame als een gelukkige levensstijl?
In Nederland zijn er wel meer populisten die duurzaamheid zo ordinair inzetten. Slechts met het doel geld of macht te genereren. In de politiek is dit ook een hot item. Gelukkig zijn verplicht ons dat we onze nazaten ook het geluk gunnen en dus mogen we duurzaamheid niet verwaarlozen. Inmiddels is duurzaamheid dus nadrukkelijk aanwezig in de politiek en hebben handige zakenlui daar winst in gezien. De grote ondernemers graaien met kolenschoppen van handen in de rijkelijk gevulde subsidiepotten. Duurzaamheid is hot, meedoen is een must en aan de horizon gloort winst. Ook onze lokale politiek doet natuurlijk van harte mee. Terwijl linkse partijen het recht claimen om ons burgers steeds maar weer te wijzen dat de het belangrijk is om tijdens boodschappen halen de fiets te nemen in plaats van de auto, maar dan simpelweg niet in staat blijken om zelf met creatieve oplossingen te komen voor het stallingprobleem, zijn het de rechtse partijen die veel handiger het duurzaamheidgegeven inzetten. Nu moet als voorbeeld het gemeentehuis na de fusie puur energieneutraal worden ingericht. Allerlei andere zaken worden steeds opnieuw langs de duurzaamheidmeetlat gelegd. Of mensen daar nu echt gelukkiger van worden is mij nog niet helemaal duidelijk. Heer Hobbelt heeft mij niet overtuigd. Het linkse koppeltje in onze gemeenteraad ook nog niet.
Maar geloof het of niet, toch is er hoop. Deze week deed een wethouder tegen mij geheel onverwacht een gedurfde politieke uitspraak. Toen de financiƫle toekomst van Noordwijk en de Noordwijkers door ons werd doorgelicht. Letterlijk zei hij: 'Wij zijn er om de mensen gelukkig te maken'. En ik zag een duurzame twinkeling in zijn ogen.