Aanpak woonoverlast via wijziging in de APV

akkoord n De Noordwijkse gemeenteraad ging akkoord met de wijziging in de APV om hiermee de overlast aan te pakken die mensen, zoals buren en verhuurders van woningen, soms van onwillige huurders ervaren.

Een eerdere wet gaf nauwelijks ruimte om hardnekkige overlast goed aan te pakken, omdat er twee keuzes waren: het geven van een ernstige waarschuwing of rigoureus de overlastgever het huis uit zetten. In de praktijk miste een waarschuwing de juiste uitwerking en was uitzetten vaak een te zwaar middel, zodat de overlast nauwelijks effectief kon worden aangepakt. Met de nieuwe wet zou dit nu beter moeten gaan, omdat de overlastgever ook financieel kan worden aangepakt met een zogenaamde last onder dwangsom, wat in de praktijk betekent dat bij voortdurende overlast er boetes worden uitgedeeld. In het voorstel van het Noordwijkse college werd echter wel een voorbehoud gemaakt. Nadrukkelijk werd de gemeenteraad geattendeerd op het feit dat er in de praktijk vaak sprake is van sociale of medisch/sociale problemen en dat die overlastgevers soms niet voor rede vatbaar zijn. Omdat er daarbij sprake kan zijn van weinig financiële draagkracht zullen deze mensen volgens het college nauwelijks onder de indruk zijn van opgelegde dwangsommen. Dan rest de uitvoerende instantie, in Noordwijk wordt de burgemeester de man met de bevoegdheid, slecht de mogelijkheid van bestuursdwang. Maar dat zorgt dan weer voor extra kosten voor de gemeente terwijl dat bepaald ook geen garanties biedt op gedragsverbetering.


Begroting is sluitend maar met vraagtekens

huishoudboekje n In Noordwijk is er goede hoop dat de provincie uiteindelijk wel akkoord zal gaan met de financiering van de Economische agenda Bollenstreek. Dat kon wethouder van Duin melden tijdens een persbijeenkomst in de Oude raadzaal.

Het ingrijpen van vorige maand was gebaseerd op de wet Arhi-toezicht die nieuwe investeringen getoetst wil zien op redelijkheid.
De schrik die er in de Bollenstreek was nadat de provincie had vastgesteld dat er te weinig financiële dekking zou zijn kon worden weggenomen. Hoewel het nog niet definitief is bevestigd lijkt de provincie na uitleg door de Noordwijkse ambtenaar wel akkoord te kunnen gaan.
De wethouder had meer goed nieuws vooral voor huurders van woningen. Die zullen in Noordwijk eerder goedkoper dan duurder uit zijn. Goed nieuws was er ook voor de evenementenorganisaties want voor 2018 is er opnieuw € 150.000,- uitgetrokken om het thema 'Space' in evenementen te verbeelden.
De gemeente Noordwijk zet in het geplande beleid opnieuw in op duurzaamheidprojecten. Dat zal voornamelijk te herkennen zijn bij nieuwe initiatieven. Er wordt onderzocht of een nieuwe wijk Bronsgeest kan worden voorzien van aardgasvrije woningen. Een definitief bestemmingsplan voor Bronsgeest vraagt om een snelle aanpak omdat bij meer vertraging de accountant bezwaar gaat maken tegen de boekwaarde van dit gebied in de gemeentelijke begroting.
Grote zorgen zijn er op het gebied van Onderwijs en Jeugd en dan met name bij de Jeugdzorg.
Omdat er hierbij veel verbetering is gerealiseerd in de procedures lijken er daardoor meer jongeren gebruik te kunnen maken van financiële steun. De reserves die Noordwijk heeft opgebouwd vanuit de Wmo zullen hierdoor heel snel te worden opgesoupeerd.
Een voorlopige conclusie kan toch zijn dat Noordwijk er financieel nog goed voor staat. Hoewel er nog watvraagtekens over blijven.