Wethouder voorziet geen explosie van kosten door fusie

politiek n Na onze suggestie dat Gerben van Duin reikhalzend uitziet naar een burgemeesterspost in het land komt een brede glimlach op het gezicht. 'Nee, dat ga ik niet doen. Mijn baan is niet saai en ik zou heel graag in de nieuwe gemeente Noordwijk mijn werk als wethouder voortzetten', is het veelzeggende antwoord.

Hij zei dit tijdens de beantwoording van vragen over de financiële toekomst van de Noordwijkers. De gemeentelijke financiële boekhouding, al lange tijd onder verantwoording van Gerben van Duin, is ondanks kortingen van het rijk opnieuw goed op orde.

In de najaarsnota bleek al dat Noordwijk gaat afstevenen op een goed financieel 2017 waar een begrotingsoverschot van ruim € 350.000,- wordt verwacht. En dit bedrag is gelijk aan de prognose in de begroting van 2018. Het al opgestelde investeringsplan voor de jaren 2018-2021 geeft ongeveer dezelfde resultaten.

Wethouder van Duin blijkt van harte bereid nieuwsgierige vragen te beantwoorden, die ongeruste Noordwijkers en Noordwijkerhouters voor de toekomst gerust kan stellen. Van Duin: 'Ik merk nu al dat, ondanks andere berichten vanuit het land, het samengaan van afdelingen ons geld heeft opgeleverd.'

Zonder huwelijkse voorwaarden

De wethouder zegt dat de beide dorpen er financieel ongeveer gelijk voor staan. Noordwijk heeft wel een behoorlijk bedrag aan reserves opgebouwd. Waarbij de al vaak besproken Nuon-gelden nog vrijwel onaangetast zijn. ´Verdwijnt dit nu zomaar in de gezamenlijke pot?', was onze vraag. Het laconieke antwoord daarop: 'Jawel, het wordt een huwelijk zonder huwelijkse voorwaarden'. Maar de wethouder wil dit verder nuanceren als hij zegt: 'Je moet je niet op de hoogte van de Noordwijkse reserves verkijken. Natuurlijk is straks alles gezamenlijk. Maar onze reserves zijn niet allemaal vrij besteedbaar. Zo zitten er de afschrijvingen in die wij reserveren om in de toekomst onze gebouwen zoals sporthal, zwembad, de Muze etcetera indien nodig te herbouwen. Onze reserves zijn bijvoorbeeld alleen daardoor al hoger dan in Noordwijkerhout. En er blijft natuurlijk een politieke controle waarbij de nieuwe gemeenteraad in staat moet zijn om de bestaande ambities ook in de toekomst te realiseren'. Bovendien voorziet hij na het ontstaan van de nieuwe gemeente Noordwijk een nieuwe rol voor de inwoners. Veel meer dan voorheen zullen zij de politiek moeten voeden met wensen en ideeën.

Nieuw beleid

Het college van Noordwijk geeft het komend jaar verder uitvoering aan het collegewerkprogramma en is terughoudend met nieuw beleid. Vooral nieuwe beleidsvoornemens met structurele lasten zouden niet passen zo vlak voor het samengaan. Gerben van Duin wijst er wel op dat straks de keuzes voor de gemeentelijke dienstverlening heel belangrijk zullen zijn: 'wat we daarmee willen zal altijd een politieke keuze zijn die de kosten in de toekomst gaan bepalen.' Welke voorwaarden stellen we aan een nieuw gemeentehuis? Gaan we bijvoorbeeld paspoorten thuisbezorgen? Dit soort kostenbepalende vragen moeten nog worden beantwoord.'

Nieuwe grote investeringen kunnen dit jaar niet zomaar. Daarbij kijkt naast Noordwijkerhout voor even de provinciale overheid mee. Maar na de herindeling krijgt een nieuw gemeentebestuur zijn verantwoordelijkheid weer terug.

Geen explosie van kosten

Inmiddels wordt onder aanvoering van een programmamanager het ontstaan van de nieuwe gemeente Noordwijk voorbereid. In dat proces wordt ook een begroting voor de nieuwe gemeente Noordwijk na 1 januari 2019 opgesteld, met daarin ook financiële uitdagingen, zoals de compensatie voor de gemeentelijke inkomsten uit de ondergrondse precariorechten op kabels en leidingen. Hoe betalen we de steeds groeiende kosten van Jeugdzorg? Al met al kan de wethouder bezorgde Noordwijkers geruststellen. De fusie zal geen explosie van kosten gaan veroorzaken. Sterker, een nieuwe organisatie zal op veel posten kostenverminderend blijken.