Beetje dom

Noordwijkers zijn er zo goed in. Ik bedoel, om ons superieur te voelen aan die anderen. Zeg maar de simpele gemeenten in onze streek. Het gevoel van ontastbaarheid van de parel aan de Noordzeekust is niet slechts huizenhoog maar overstijgt in mijn beleving de hoogte van de nieuwbouwplannen van 'de jongens'. Terwijl de arbeidsplaatsen onder druk staan, huizenprijzen de pan uitrijzen, hotelbedden verdwijnen en leegstand ook in onze winkelstraten ongezond hoog blijft, presenteren wij ons als de beste. Terwijl in de streek men elkaar steeds vaker weet te vinden vanuit de overtuiging dat samenwerken meer oplevert dan elkaar beconcurreren zijn we deze week in het nieuws met kritiek op anderen.

Zo werd onze meest bruingebrande wethouder verleid om zich te vergalopperen nadat zijn wat blekere collega uit Sassenheim hoofdpersoon werd in de Noordwijkse raad. Naar aanleiding van een krantenartikel waarin verwijten op Noordwijk zouden zijn geuit.
De reactie op dit krantenartikel, eigenlijk vooral op de kop van het artikel, door Noordwijks grootste partij tijdens een raadsbijeenkomst, veroorzaakte even verwarring. Daarna volgde de niet mis te verstane uitspraak dat de wethouder ook nog 'een beetje dom' zou zijn.
Nu vind ik OH-en over iemand die er niet bij is sowieso al niet fraai. Maar het lijkt daarnaast allesbehalve collegiaal om iemand heel openlijk een stempeltje te geven van 'niet bijster intelligent zijn'. In Noordwijk zeggen we dan: 't Is nog al wat!' Zeker als je hebt verzuimd hem eerst eens persoonlijk om opheldering te vragen. Soms, nee vaak… Nee, ik bedoel wel wat vaak, voel ik mij in de Noordwijkse raadzaal verwant met Louis. U weet wel. Ben ik nu zo slim of…
Maar, natuurlijk weet iedereen dat ik maar al te vaak ook trots ben. Blij om onderdeel van onze gemeenschap te mogen zijn. En trots ben ik ook op de Bollenstreek. Zeker wanneer Keukenhof weer eens kans ziet om op alle landelijke tv-stations zendtijd te bemachtigen om onze unieke lentetuin
te promoten. Dan voel ik mij een echte Bollenstreker. En dan ben ik trots, meer dan trots. Bijna even trots als de twee wethouders die, compleet met witte helm en witte jas, woningen opleverden. En nog wel heel goedkope woningen ook. Nee, helaas nog geen sleutels voor Noordwijkers die naarstig op zoek zijn naar een goedkope huurwoning. Het is woonruimte voor paren met nesteldrang. Want het aanbrengen van nestkasten voor de gierzwaluw was het sein voor de Noordwijkse wethouders om het gemeentehuis te verlaten om trots te poseren voor de verzamelde pers. Inclusief natuurlijk de onmisbare fotografen. Ik bedoel maar. Nestkasten voor de gierzwaluw; toch wel weer iets waarop Noordwijkers en in ieder geval Willem en Hein, trots mogen zijn.
Maar ik dwaal af. Het gaat nu om de streek. Die we gezamenlijk een economische impuls willen geven. Gaan we dit doen vanuit een superieur Noordwijk? Kijk, dat lijkt mij nou een beetje dom.