Van links naar rechts: John Mijnders, Jacco Knape (Katwijk) en Marie-José Fles (Noordwijk) bekijken de Duurzaamheidskrant. | Foto: Piet van Kampen
Van links naar rechts: John Mijnders, Jacco Knape (Katwijk) en Marie-José Fles (Noordwijk) bekijken de Duurzaamheidskrant. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Samen op weg naar meer duurzaamheid

n Katwijk en Noordwijk gaan er voor. Veel winst te boeken

duurzaam n Vorige week dinsdag op de landelijke Dag van de Duurzaamheid werd het thema duurzaamheid tijdens een bijeenkomst met ondernemers uit Katwijk en Noordwijk uitvoerig besproken. Wethouder Jacco Knape voerde namens de gemeente Katwijk het woord en diens collega Marie-José Fles deed dit voor Noordwijk.

Door Piet van Kampen

De beide bewindslieden hadden tijdens een excursie op Goeree-Overflakkee veel inspiratie opgedaan. Tijdens de meeting spraken zij enthousiasme en doelstellingen voor de toekomst uit. 'Noordwijk heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te gaan' gaf Fles te kennen. Knape vulde haar aan: ' In 2050 wil heel de gemeente Katwijk dit ook bereiken maar daar heeft de gemeente ook de inwoners en de ondernemers voor nodig' stelde hij nadrukkelijk. 'We moeten het samen doen'.


Ideaalplaatje

Er is nog heel veel winst te boeken. Koos Burgmeijer van adviesbureau CCE had een rekensom gemaakt, een soort ideaalplaatje. 'Als op alle daken van de drie bedrijventerreinen in de beide gemeenten zonnepanelen zouden worden geplaatst zou dat voldoende energie opleveren voor de huishoudens in Katwijk, Rijnsburg, Valkenburg en Noordwijk. Binnen acht jaar is de investering terug verdiend'. John Mijnders van BBbedijfsdiensten winnaar de Duurzaamheidprijs Duin-en Bollenstreek 2016: 'Ik heb ervaring met duurzaam materiaal maar het succes begint bij de mensen. Je moet het samen doen. Straal het naar anderen uit' betoogde de ondernemer. Er kan dus aan duurzaamheid veel worden terug worden verdiend. Investeringen betalen zich terug. Dat is de ene kant van de medaille. De andere kant is nog belangrijker want het milieu dat steeds meer wordt aangetast wordt voor zover mogelijk ontzien. Ondernemers moeten elkaar motiveren en inspireren. De overheid zal eisen stellen maar zal ook met subsidies over de brug moeten komen.


Certificaat

Knape meldde dat er in Katwijk in 2017 tien bedrijven het certificaat met het duurzaamheidlabel hebben gekregen. Hij spoorde de aanwezige ondernemers aan om ook aan de 'wedstrijd' voor duurzaam ondernemen mee te doen. In Katwijk werd 20Duurzaam20 opgericht. Doelstelling: het inzichtelijk maken van resultaten, het bevorderen en bewustwording van duurzame bedrijfsvoering. Ook op scholen wordt hier aandacht aan besteed. De jeugd van nu zijn de volwassenen van morgen. Het gaat tenslotte niet alleen om bedrijven maar ook in en om het eigen huis is er nog veel aan duurzaamheid te verbeteren. Weten inwoners eigenlijk wel hoeveel energie zij verbruiken en verspillen? Meten is weten.


Veel mensen doen nog te weinig aan het scheiden van afval en juist daar begint het proces van duurzaam denken. Het is vooral een kwestie van bewustwording. Ook bij sportverenigingen kan er aan duurzaamheid worden gewerkt door LED-verlichting aan te brengen en de daken van clubgebouwen van zonnepanelen te voorzien. Ook hier snijdt het mes weer aan twee kanten. Kosten drukken en meewerken aan een beter milieu.


Repair Café Northgo

Duurzaam n Wat doe je met een stoel waarvan een poot los zit? Met een broodrooster die niet meer werkt? Met een broek waar de zoom van los is? Een trage computer? Weggooien want een nieuwe is vaak goedkoper dan laten repareren? Welnee, dat is zonde, niet alleen van het geld, maar ook van de (onnodige) belasting van het milieu kom naar het Repair Café Northgo.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de vrijwillige deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. En of je kapotte artikel nu gemaakt kan worden of niet: je weet na je bezoek in ieder geval waar je aan toe bent: het mag terug naar de fabrikant, is 'overleden' of wordt door jou, samen met deskundige vrijwillige buurtgenoten gemaakt. Zo leer je nog eens wat én je leert op een informele manier je buren kennen. Wie niets heeft om te repareren, kan gezellig een kop koffie of thee komen drinken. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Voor het Repair Café hoeven mensen zich niet aan te melden, u kunt gewoon binnenlopen.


Waarom?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Door kapotte spullen te laten repareren, bespaar je niet alleen geld, maar ook kostbare grondstoffen. Ook beperk je zo de CO2-uitstoot: door oude spullen langer te gebruiken, is er minder energie nodig voor het maken van nieuwe producten én voor de vernietiging van oude spullen.
Maar mensen weten soms niet hoe een reparatie moet. Buurtgenoten die deze praktische kennis wel bezitten, willen graag als vrijwilliger ondersteunen. Het Repair Café leert mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken en laat er opnieuw de waarde van in zien. Het maakt mensen enthousiast en laat zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Het Repair Café Northgo is te vinden bij Schietvereniging Blijf Voor 't Land, Johanna van Hoornstraat 8, iedere derde zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur.