Het amputatieteam is enthousiast na een overwinning. | Foto: PR
Het amputatieteam is enthousiast na een overwinning. | Foto: PR Foto:

Totaalvoetbaldag op Sportpark Duinwetering

n Volop aandacht voor aangepast voetbal voor iedereen

Speciaal n Voetbal is volkssport nummer 1. Het zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor iedereen toegankelijk, maar voor een grote groep Nederlanders is de weg naar de plaatselijke voetbalclub minder gemakkelijk te vinden. Daarom bestaan er aangepaste vormen van voetbal. Tijdens de Totaalvoetbaldag op zondag 22 oktober op sportcomplex Duinwetering presenteren de volgende vormen van aangepast voetbal zich:

G-voetbal

Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn aanpassingen nodig, bijvoorbeeld extra begeleiding. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB G-voetbal competities. Op dit moment spelen zo'n 5.000 jeugd- en seniorenleden G-voetbal.

Auti-voetbal

Voor voetballers met autisme is er sinds enkele seizoenen een aparte competitie. In deze competitie komen alleen voetballers uit die te maken hebben met ASS (Autisme Spectrum Stoornis). VV Noordwijk heeft twee ASS teams in de competitie voetballen.

Blindenvoetbal

Blindenvoetbal is een paralympische sport die in Nederland nog weinig bekendheid heeft. Het is speciaal voor mensen met een visuele handicap, maar geschikt voor iedereen omdat je met een afgeplakte skibril op speelt. Blindenvoetbal wordt gespeeld door een team van vier veldspelers met een visuele handicap en een doelman die wel mag zien. Het speelveld is een stuk kleiner dan een gewoon voetbalveld met aan de zijkanten boarding zodat de bal nooit uit kan.

CP-voetbal

CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. Het CP-Voetbal in Nederland heeft vier vertegenwoordigende teams. Het A-team neemt iedere vier jaar deel aan het EK en het WK. In september eindigde het team als achtste tijdens het WK in Argentiniƫ. Naast het A-team bestaan er drie nationale jeugdselectie teams. Alle spelers doen daarnaast mee bij het reguliere voetbal in hun eigen omgeving.

Amputatievoetbal

Ruim 2 jaar bestaat het Amputatie Voetbalteam Nederland. Het is de nationale voetbalploeg voor mensen met een amputatie. Iedere zondag traint het team in Vleuten. Daar bereiden de spelers zich voor op wedstrijden met andere landen tijdens vriendschappelijke ontmoetingen, toernooien en zelfs Europese- en Wereldkampioenschappen. Er bestaat in Nederland nog geen officiƫle competitie voor amputatievoetbal.

Kleine mensen

Mensen die klein zijn kunnen lid worden van de Belangenvereniging voor Kleine Mensen. Deze vereniging organiseert allerlei activiteiten. De sporttak van de BVKM kent ook een voetbalteam dat meedoet aan G-voetbaltoernooien. Elke maand traint het team in Utrecht. Het team heeft meegedaan aan de wereldspelen voor kleine mensen en onlangs werd een interland gespeeld tegen het voetbalteam van Duitsland. De bekendheid van dit team wordt elk jaar meer en deze lijn hopen zij de komende jaren door te zetten.

In de kantine is de eredivisiewedstrijd Feyenoord - Ajax op televisie te volgen.

Programma

Veld 1:

10.00-11.30 uur en 13.30-14.45 uur: Training Nationaal CP team Onder 19 jaar
11.30-12.45 uur en 14.45-16.00 uur: Training Nationaal CP team Onder 17 en Onder 15 jaar

Veld 2:

10.30-11.30 uur: Twee wedstrijden Nationaal CP team senioren tegen Onder 19 jaar team van vv Noordwijk

13.00-15.00 uur: Demonstratie amputatieteam (mogelijkheid tot meespelen voor belangstellenden).

Veld 3:

10.30 uur: Start toernooi ASS-teams met deelname van NOC/Kralingen, vv Noordwijk en PGS/Vogel
10.30 uur: Start toernooi G-voetbalteams met deelname van Erasmus (Kameleon), ARC en TOGB.

Ook het team van de Belangenvereniging voor Kleine Mensen neemt aan dit toernooi deel.

Veld 4:

12.00-14.00 uur: Demonstratie Blindenvoetbal (mogelijkheid tot meespelen voor belangstellenden).

Bij Blindenvoetbal is de coaching door de keeper en coach uitermate belangrijk. | Foto: PR