'We moeten nu aan de bak, want dit is pas het begin'. | Foto: Wim Siemerink
'We moeten nu aan de bak, want dit is pas het begin'. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Motie voor energie-neutraal gemeentehuis

duurzaam n De Noordwijkse gemeenteraad ondersteunt de plannen van het college ten aanzien van duurzaamheid. Verduurzamen is in deze tijd en veel gebruikte en vooral politiek populaire term.

Politiek en duurzaamheid gaan hand in hand, vooral omdat politieke keuzes een ingrijpende verduurzaming mogelijk moeten maken. Ook moet er de politieke bereidheid zijn om in de buidel te tasten en het verstrekken van de nodige subsidies mogelijk te maken. Dit naast andere stimulerende maatregelen op dit terrein, zoals het verstrekken van leningen.

In een uitgebreid raadsvoorstel werd gevraagd een verordening vast te stellen en voor deze regeling € 500.000,- beschikbaar te stellen. Daarnaast een Duurzaamheidsubsidieregeling met een subsidiebudget voor 2 jaar met een totaalbedrag van € 250.000,-

Een derde voorstel was het bedrag van € 430.000,- voor de subsidieregeling en uitvoeringskosten te reserveren en te dekken uit de Algemene Reserves. Opvallend was dat tegenover 250.000,- subsidie een kostenbedrag van niet minder dan € 180.000,- staat. Voor Gerard Duindam (VVD en later Alkemade (CDA) reden om daar vragen over te stellen.


Wat doen we zelf?

Ook vroeg Duindam nadrukkelijk: 'Wat doen we nu als gemeente Noordwijk zelf?' Raadslid Gütlich (D66) merkte op tevreden te zijn met de voorstellen maar sprak tevens hoop en verwachting uit dat er nog veel meer actie gaat komen op het onderwerp duurzaamheid.
Dirk Klinkenberg (PUUR) hoopte dat de wethouder een truc in huis zou hebben om de uitvoeringskosten en zodoende de kosten van bewoners te verminderen.
De wethouder bleek ondanks wat kritiek toch tevreden met de steun en zei: 'We moeten nu aan de bak, want dit is pas het begin'.


ODWH

Ze benadrukte dat bestaande subsidies kunnen worden gestapeld. Zij gaf toe ook geschrokken te zijn van de torenhoge kosten. Waarbij bleek dat de uitvoerende organisatie ODWH dit bedrag nodig meent te hebben omdat een uurtarief van € 80,- is afgesproken. De wethouder hoopte dat het aantal benodigde uren nog kan worden bekort.

De wijken Boerenburg en Duinpark krijgen in samenwerking met de ODWH een wijkgerichte aanpak ter verduurzaming. Met informatieavonden en een huis aan brief worden bewoners gestimuleerd. Met mogelijk referentiewoningen als voorbeeld voor die omwonenden die willen verduurzamen.

Tot slot kwam daarop de aankondiging door Arjan van de Akker (PUUR) van een motie om een toekomstig gemeentehuis energieneutraal te gaan gebruiken.