| Foto: Ina Verblaauw
| Foto: Ina Verblaauw Foto:

College op werkbezoek bij kinderboerderij

herdertje n Drie jaar geleden startten Marie-Alin Alkemade en Annemieke Urlus het burger initiatief om een kinderboerderij op te zetten op het plantsoen aan de Fresiastraat. Met vallen en opstaan, met heel veel energie en nog meer vrijwilligers en sponsoren en de gemeente Noordwijk is het dan bijna zover. De opening van Kinderboerderij 't Herdertje is aanstaande.

Door Ina Verblaauw

Reden voor het College van Burgemeester en Wethouders om een bezoek aan de kinderboerderij te brengen. Daniëlle Leeman heette de Noordwijkse bestuurders van harte welkom en gaf een korte terugblik. Leeman memoreerde de onlangs gehouden Burendag, waarbij heel veel omwonenden een kijkje kwamen nemen op de boerderij in wording.

"We ontvingen heel veel leuke reacties van de omwonenden. De kinderboerderij biedt veel potentie voor scholen en de gemeente. Er komt een activiteitenprogramma, waarop kan worden ingeschreven". Het college kreeg een uitvoering rondleiding over het terrein en het hoofdgebouw. Marie-Alin Alkemade, vanaf dag één betrokken, vertelde over de hobbels die onderweg genomen moesten worden, zoals strenge milieu eisen en het hoge waterpeil. Maar ook de hartverwarmende donaties van mensen die reageerden op oproepen om spullen te brengen. "Echt iedere tegel, elke stoel of koffiemok heeft een verhaal. Elke keer als ik hier loop, komen die verhalen weer naar boven. We zijn heel erg blij met alle sponsoren, groot en klein. Dat varieert van een particulier die serviesgoed komt brengen voor het theehuis tot een bedrijf die een keukenblok komt leveren. Zonder hen was het niet mogelijk geweest de kinderboerderij in te richten".

Namens de gemeente Noordwijk sprak wethouder Dennis Salman zijn bewondering uit voor het werk dat verricht is. De gemeente Noordwijk, als eigenaar van de grond, faciliteert de kinderboerderij. "We zijn er trots op dat de gemeente er weer een evenement bij heeft". De eerste dierlijke bewoners zijn inmiddels gearriveerd. Twee varkentjes, een aantal geitjes, een pony en kippen bewonen de boerderij. Zaterdag 28 oktober om 14.00 uur is de officiële opening. Vanaf dan kan de kinderboerderij gratis worden bezocht op woensdagmiddag, vrijdag en zaterdag.


Wethouders plaatsen neststeen

nesten n De nieuwbouw op de Losplaatskade nadert de eindfase. Binnenkort zullen de eerste woningen worden opgeleverd. De gemeente heeft de Vereniging voor Natuur & Vogelbescherming Noordwijk gevraagd om bij bouwondernemers het verzoek te doen gierzwaluw neststenen in te bouwen.

Door Ina Verblaauw

"Een kleine investering met groot effect", aldus Hein Verkade namens de natuur- en vogelbescherming. "De gierzwaluw is leuk om te zien, maar wat ook belangrijk is dat ze alleen al in Noordwijk jaarlijks een kwart miljard insecten, voornamelijk muggen, eten".

Momenteel verblijft de gierzwaluw in Angola en Mozambique, richting Zuid-Afrika. "Maar ze komen terug naar hun eigen, oude plek in het voorjaar. Vroeger was dat geen probleem. Veel huizen hadden kieren; er waren genoeg keuzemogelijkheden om te nestelen. Na 2003 werden de woningen potdicht geïsoleerd en konden de gierzwaluwen geen plekje meer vinden. Ze verdwenen uit het straatbeeld".


Om de terugkomst van de gierzwaluw te bewerkstelligen, moest er aan de bron iets geregeld worden. De gemeente stond unaniem achter het plan om bouwondernemingen aan te schrijven om neststenen in de nieuwbouw te verwerken. Maar het is wel een kwestie van de lange adem. In 1986 werden vier neststenen aangebracht in de nieuwbouw van het gemeentehuis aan de Voorstraat. In 1993 bleek het eerste nest bezet, in 1998 ook de tweede, in 2003 de derde en in 2008 uiteindelijk ook de vierde. "En dat zijn blijvertjes", aldus Verkade.


Bij een woonhuis aan het Binnenhof zijn zes neststenen geplaatst, waarvan er vijf inmiddels door gierzwaluwen in gebruik zijn. Een voorwaarde waaraan voldaan moet worden bij het plaatsen van een neststeen, is een vrije aanvliegroute. De gierzwaluw, die niet kan zitten, komt met een snelheid van soms wel 100 km per uur aanvliegen.


De wethouders Hans Bakker en Marie-José Fles werden woensdag 11 oktober via een steigerlift gebracht naar een hoog punt van één van de hoekwoningen. Daar metselden zij gezamenlijk een gierzwaluw neststeen in de gevel.

De wethouders metselen een neststeen in de gevel van een nieuwbouwhuis. | Foto: Ina Verblaauw