Vele vrijwilligers maakten het mogelijk om ook op de Willem van den Bergh Burendag te vieren. | Foto: Ina Verblaauw
Vele vrijwilligers maakten het mogelijk om ook op de Willem van den Bergh Burendag te vieren. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Noordwijkers vieren Burendag op 8 locaties

n 'Het is elk jaar weer zo'n feest'

Buurtfeest n Burendag is een jaarlijks terugkerend feest om te vieren met je buren. Een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts, die buren aanmoedigen elkaar beter te leren kennen. En mensen aan te moedigen zich in te zetten voor de eigen buurt.

Door Ina Verblaauw

In Noordwijk werd Burendag op acht locaties gevierd. De activiteiten waren divers. Een speeltuin opfleuren, aandacht voor de ouderen in de buurt, aandacht voor de vogels, spelletjes met de kinderen, onkruid verwijderen in de straat en barbecueƫn. Zo uiteenlopend waren de activiteiten. Het weer was een geweldige supporter van deze twaalfde Burendag.

Op de locatie van 's-Heerenloo was het groot feest op het middenterrein. Kraampjes met koffie en gebak, poffertjes, schminken, een grabbelton en kofferbakverkoop. Maar ook activiteiten als sjoelen, verven, tekenen en ballengooien. Veel bewoners kwamen af op de drumsessie om lekker zelf mee te doen of om de bus, rijp voor de sloop, te voorzien van graffiti. De dj zorgde ervoor dat de bewoners uit hun dak gingen en er werd heerlijk meegezongen met het Kattuks Shantykoor. Patricia de Lange is coƶrdinator vrijetijd en vrijwilligers bij 's-Heerenloo. "Het is elk jaar weer zo'n feest. Mede dankzij de inzet van de vele vrijwilligers kunnen wij elk jaar weer meedoen aan Burendag."

In de Gerrit Heeringastraat, wijk Boechorst, werd voor de 5e keer Burendag georganiseerd. Ieder jaar een andere organisator. Dit jaar Annelies van Hameren. "We wonen in een jonge wijk met heel veel kleine kinderen. Veel ouders hebben beiden een baan. Dan zie je elkaar niet zoveel. Bij de aanvraag voor burendag krijg je een vlag en bekers en een bijdrage als je plan wordt goedgekeurd. Wij hebben dit jaar een nieuwe picknicktafel kunnen kopen. Deze blijft permanent op het grasveld staan. Mensen maken er heel veel gebruik van om, terwijl de kinderen spelen, even bij te praten. De oude tafel was echt aan vervanging toe".

Het is een komen en gaan van buren. Met hapjes en drankjes. De spelletjes voor de kinderen gaan gewoon door. Bij het raden hoeveel knikkers er in de pot zaten, klampt de kleine Liv aan: "hoe moet ik 21 schrijven?" vraagt ze aan Annelies. Die adviseert haar een iets hoger getal in te vullen. "Dan 20", aldus de resolute kleine meid.