Wethouder Salman verrichtte de aftrap voor de VVN-actie om veiliger fietsen te bevorderen. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder Salman verrichtte de aftrap voor de VVN-actie om veiliger fietsen te bevorderen. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Maak een punt van nul verkeersslachtoffers

verkeersslachtoffers n Een verrassing voor brugklas HV1D Van het Northgo College. Terwijl de leerlingen een les Franse taal volgden, kwam wethouder Dennis Salman woensdag 20 september de klas binnen. Ditmaal in zijn functie van ambassadeur verkeersveiligheid regio Holland Rijnland.

Door Ina Verblaauw

Het Northgo College is voor Zuid-Holland de start van de landelijke campagne "Ik maak een punt van nul slachtoffers".

Salman was die ochtend al vroeg op pad om te kijken hoe de leerlingen naar school komen. "Ik zag veel oortjes in, geen verlichting op de fiets en veel telefoons in de hand tijdens het fietsen. Een onvoldoende voor veilig naar school fietsen", aldus Salman. Klassikaal werd dat ook aan de leerlingen gevraagd, waarop eerlijk werd geantwoord.


"In Zuid-Holland worden jaarlijks 3.000 verkeersslachtoffers gemeld, waarvan ongeveer 90 met dodelijke afloop. Dat moet naar nul". De gemeente Noordwijk doet zijn best om Noordwijk veilig te maken, maar vraagt ook van jullie als weggebruiker: licht aan, oortjes en koptelefoons uit, geen telefoon en hand uitsteken als je van richting verandert. Spreek medescholieren aan op foutief gedrag".


Voor de landelijke actie vroeg Salman de leerlingen een actie te bedenken om deelname aan het verkeer veiliger te maken. "Maak een rap, een videofilm of verzin iets anders". Tot 15 december hebben alle scholieren de tijd iets te verzinnen om de verkeersveiligheid te verbeteren en maken kans op mooie prijzen. De affiche met alle informatie hangt binnenkort op alle scholen van het voortgezet onderwijs.


Het ROV, Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid, heeft ambassadeurs uit verschillende sectoren die met verkeer te maken hebben. Een jeugd ambassadeur die meedenkt over verkeer en veiligheid was er nog niet. De ambassadeur werd gekozen uit de leerlingen. Het werden er twee: Yuri van Manen en Kim Rovers. Zij zullen namens de scholieren meedenken over het verbeteren van de veiligheid van alle weggebruikers.


De Noordwijkse School viert Burendag

buren n In het kader van de Nationale Burendag, die officieel op 23 september plaatsvindt, heeft De Noordwijkse School op vrijdag 22 september haar buren uitgenodigd. De omwonenden werden ontvangen met koffie en zelfgebakken cake.

De leerlingen van groep 4 zongen 'het Burenlied' voor buren en belangstellende ouders. Traditiegetrouw hadden leerlingen en omwonenden ook dit jaar diverse levensmiddelen ingezameld om te overhandigen aan één van de buren van De Noordwijkse School, de Voedselbank. Zo proberen we als school een steentje bij te dragen aan een samenleving die we met elkaar maken.

Milou Wakka bedankte namens De Voedselbank: "Wat fijn dat jullie ook dit jaar weer zoveel levensmiddelen hebben ingezameld. Helaas zijn er nog steeds mensen die niet genoeg geld hebben om voldoende boodschappen te kopen, in Noordwijk zo'n 25 huishoudens. Zij zullen erg blij zijn met alle lekkere dingen die jullie met elkaar bijeen hebben gebracht!"

Hierna vond buiten de feestelijke onthulling plaats van een nieuwe minibieb door Lupe en Joaquín, leerlingen uit groep 4. In deze bieb staan boeken die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek.

Een minibieb is er voor alle bewoners in de buurt, iedereen mag een boek lenen, ruilen of boeken uit zijn of haar eigen boekenkast toevoegen. Zo kunnen we van elkaars boeken genieten. Dit mooie houten kastje is geplaatst op de schoolmuur langs de Hoogwakersbosstraat 14, zodat elke buurtbewoner er terecht kan, ook buiten schooltijden.

Leerlingen onthullen de minibieb tijdens Burendag op De Noordwijkse School. | Foto: PR