De Muze staat hoog genoteerd bi de meest gastvrije theaters van Nederland. | Foto: PR
De Muze staat hoog genoteerd bi de meest gastvrije theaters van Nederland. | Foto: PR Foto:

Muze in top tien van meest gastvrije theaters

topper n Het Land van ANWB organiseert elk jaar de verkiezing van het meest gastvrije theater in Nederland. Landelijk zijn veertig Nederlandse schouwburgen genomineerd in vier verschillende categorieën. Bijna een kwart van de genomineerde theaters staat bij ons in de buurt.

In de categorie 'grote steden' zijn het Zuiderstrandtheater in Den Haag en het Scheveningse Circustheater genomineerd. In het rijtje 'grote gemeenten' staan Theater De Veste in Delft, De Naald in Naaldwijk en het Stadstheater in Zoetermeer. De Goudse Schouwburg en het Veur Theater in Leidschendam maken kans in de categorie 'middelgrote gemeenten'. In de lijst van 'kleine gemeenten' staan De Muze in Noordwijk en de Rijswijkse Schouwburg.

Bij de verkiezing wordt gekeken naar dingen als bereikbaarheid, horeca, prijsniveau en uitstraling. In elke categorie wordt een gouden prijs uitgereikt. De gouden winnaar die het hoogste aantal punten heeft mag zich een jaar lang 'het meest gastvrije theater van Nederland' noemen. ANWB-directeur Frits van der Bruggen maakt op 4 oktober bekend wie de winnaars zijn.

Volgens directeur Natasja Heemskerk van De Muze Noordwijk, heeft De Muze deze hoge positie in de ranglijst met name verdiend door de fantastische inzet van alle vrijwilligers in de Muze.


Schrijver Özkan Akyol op het Northgo College

lieteratour n Met jongeren praten over lezen en literatuur. Özkan Akyol kan dat als de beste. Door het vertellen van verhalen, maar ook door naar jongeren te luisteren. Op maandag 18 september was hij op het Northgo College. In de 3e klassen, mavo, havo en vwo, vertelde hij over zijn boeken en zijn leven.

De lezing maakt deel uit van Literatour, de boekenweek voor jongeren. Vijfentwintig jongerenschrijvers vormen het gezicht van de campagne. Zij toeren van 16 tot en met 23 september langs scholen in heel Nederland om met jongeren te praten over verhalen, literatuur en lezen en willen hen met leesplezier te inspireren.

Voor hij zijn lezing begon ging Özkan in gesprek met de leerlingen. Met booklovers en 'hardcore haters' van lezen. Wat vinden leerlingen fijn om te lezen? Harry Potter werd genoemd, maar ook Het Leven van een Loser… Vrijwel alle leerlingen in klas 3v gaven aan thuis een boekenkast te hebben. Dan kan je dus ook gaan lezen… was het droge commentaar van 'Eus'. En hij had nog tips voor de leerlingen. Bijvoorbeeld: 'neem niet je mobiel mee naar bed, maar in plaats daarvan een fijn boek'

Waarom lezen zo ontzettend belangrijk is, vertelde Özkan aan de hand van zijn levensverhaal. Zijn juf van groep 8 zag de mavo als het hoogst haalbare. Dat de score van zijn Citotoets iets ander zei, negeerde ze volledig. De eerste jaren verliepen desastreus voor Eus. Met hosselaars en drugsdealers als vrienden ging ook hij het foute pad op. Uiteindelijk kwam hij in het huis van bewaring terecht. Daar nam zijn levensloop een 'disney-achtige' wending. Een bewaker liet hem boeken lezen en er begon een film te lopen in het hoofd van Özkan. Vanaf dat moment was hij overtuigd dat het anders moest. Hij doorliep het mbo, hbo-journalistiek en studeerde daarna Nederlands aan de Universiteit. En hij werd schrijver. Van de semi-autobiografische roman Eus bijvoorbeeld.

Dat kinderen steeds minder lezen, vindt Özkan Akyol zorgelijk. Laaggeletterdheid neemt toe. En steeds meer jongeren zijn niet in staat teksten te lezen en te begrijpen. Het lezen van boeken, thuis of op school moet volgens hem nog veel meer gestimuleerd worden. Lezen is fijn, vergroot je woordenschat en neemt je mee naar een andere wereld. Boeken maken je rijker.

Özkan Akyol was te gast op het Northgo College en verklaarde het belang van lezen. | Foto: PR