Visarend. | Foto: Stern van Dordt
Visarend. | Foto: Stern van Dordt Foto:

Natuurlezing over de Nieuwe Biesbosch

Natuur n Op vrijdag 29 september houdt de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk een lezing over de Nieuwe Biesbosch.

Naar aanleiding van hoge waterstanden in het Nederlandse rivierengebied in 1993 en 1995 is er een grote serie natuur- en veiligheidsprojecten uitgevoerd. Landbouwgebied maakte plaats voor meanderende geulen en de delta kreeg weer meer dynamiek. Met name in de Biesbosch regio zijn grote stukken polderland heringericht. In 2012 resulteerde dat in het eerste broedgeval van de zeearend en in 2016 kwam zelfs de visarend succesvol tot broeden. Dat laatste was een primeur voor de Nederlandse natuur.

Boswachter Thomas van der Es volgde de boeiende ontwikkelingen van het Biesboschlandschap en zijn veranderende (avi)fauna. Tijdens een beeldpresentatie blikt hij terug op de afgelopen twee decennia die voor de Nederlandse deltanatuur uiterst interessant waren.

Aanvang 20.00 uur in het Jan Verwey Natuurcentrum, Zilverschoon 20.


Benefietborrel Stichting Kafountine in Cultuurcafé

Borrel n Stichting Kafountine organiseert op zaterdag 23 september haar jaarlijkse benefietborrel in Het Cultuurcafé van Boekhandel van der MEER. Alle opbrengsten van de borrel en de veiling komen ten goede van de school.

Ruim 20 jaar zet Stichting Kafoutine zich in voor vrouwengelijkheid in Senegal, door de Satang Jabang school in het dorp Kafountine financieel te ondersteunen. Deze school biedt vrouwen uit de wijde omgeving een tweede kans op onderwijs, en daarmee een zelfstandige toekomst. Jaarlijks volgen ongeveer 100 meiden onderwijs aan de school, en groeien daar uit tot onafhankelijke vrouwen.


Tijdens de borrel zorgt Miek samen met de Senegalese band Limbo voor de muziek. Ook wordt er een veiling gehouden met mooie items van weekendjes weg op mooie locaties en dagjes uit, tot homemade appeltaart en Noordwijkse kunst. Op de facebookpagina van Stichting Kafountine worden de veilingitems bekend gemaakt.

De borrel duurt van 16.00 tot ongeveer 19.00 uur. www.stichtingkafountine.nl