Noordwijk eerde André Kuipers afgelopen woensdag. Het programma ondervond grote hinder door het weer. | IV
Noordwijk eerde André Kuipers afgelopen woensdag. Het programma ondervond grote hinder door het weer. | IV Foto:

Space op de boulevard

n Stortregen is de grote spelbreker

Ruimte-evenement n De Koningin Wilhelminaboulevard stond woensdag 30 augustus geheel in het teken van de ruimtevaart. Die dag was het precies vijf jaar geleden dat André Kuipers, na terugkeer uit de ruimte, weer voet op Hollandse bodem zette. In bijzijn van Kroonprins Willem-Alexander werd hij in Noordwijk welkom geheten.

Door Ina Verblaauw

Nu, vijf jaar later, was de regen dé grote spelbreker. Zo werd de dag er één van het grote improviseren. Het Space Painting werd verplaatst naar 't Elfde Gebod. De F-16 vluchtsimulator van het Ministerie van Defensie had niet veel last van de regen, maar kreeg weinig bezoekers. Begrijpelijk vanwege het slechte weer, maar zo sneu voor het vele werk dat was verricht door alle medewerkers en vrijwilligers. The Dutch Garrisons (Star Wars figuren) gingen naar de lounge van Hotel van Oranje.

Daar werd ook het officiële programma afgewerkt: de onthulling van Space Monsky. Een vooral aaibare mascotte, die vanaf nu overal zal verschijnen op evenementen die iets met lucht- of ruimtevaart te maken hebben. Wethouder Pieter Jan Barnhoorn onderstreepte nogmaals het belang van de lucht- en ruimtevaart voor Noordwijk. De kans dat André Kuipers nog een keer de ruimte in zal gaan is erg klein; hoopvol sprak hij de kinderen toe "maar misschien is één van jullie wel de volgende Nederlandse astronaut".

De danseressen van Dans- en balletschool Jorien Boot presenteerden hun Space Dance act in één van de zalen van het Hotel. Daar vond ook de meet & greet plaats met André Kuipers. Geduldig en met veel plezier ging hij met zijn kleine fans op de foto.

Om 17.00 uur was er vanuit de organisatie spoedoverleg over het al dan niet doorgaan van het concert van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht op het grote, speciaal voor de gelegenheid opgezette, podium. Buien waren voorspeld, maar geen onweer. Besloten werd het concert, in verkorte vorm alsnog te laten plaatsvinden. Prachtige muziek, op grote schermen begeleid door teksten van André Kuipers, voor een handjevol publiek.

Vier leden van het Kleijnkoor brachten met hun enthousiaste optreden met het orkest in ieder geval een zonnetje in de harten van het publiek. Het was een prachtig evenement, maar het weer was een bijzonder grote stoorzender.