Leo Kruythof nam na 42 jaar onderwijs afscheid van de Wakersduinschool. | Foto: Ina Verblaauw
Leo Kruythof nam na 42 jaar onderwijs afscheid van de Wakersduinschool. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Leo Kruithof neemt afscheid van Wakersduin

Afscheid n Was het de week ervoor al feest op basisschool Wakersduin met de komst van twee wethouders en een prins, donderdag 31 augustus konden weer de slingers worden opgehangen. Directeur Leo Kruithof nam die dag na 42 jaar afscheid van het onderwijs.

Door Ina Verblaauw

De dag begon rustig met koffie en gebak. Daarna kwam Kruithof door een lang lint van alle leerlingen aan op het vrolijke schoolplein. Daar wachtte hem een aantal verrassingen. Bloemen, een corsage, een gedichtje en een speciaal lied voor meester Leo. De grootste verrassing was dat Kruithof een bord mocht onthullen. Het schoolplein heet vanaf nu het Leo Kruithof Plein.


De hele dag door werd Kruithof geleid langs alle klassen. Alle leerlingen hadden op een vel papier een tekening of een verhaaltje gemaakt. Alle vellen werden gebundeld, zodat Kruithof een dik boekwerk van zijn leerlingen in ontvangst kon nemen.


Ook voor de kinderen was deze dag geen normale schooldag. Zowel binnen als buiten waren groepsgewijs veel activiteiten. Buiten voornamelijk voor de bovenbouw. Spelletjes op de voor het verkeer afgezette straat, onder begeleiding van de buurtcoach. O p het schoolplein een opstelling van blauwe skippy-ballen. Niet om mee te springen. De kinderen kregen ieder twee drumstokken. Ze kregen een korte drumles onder begeleiding van Drumtastic. Het klonk verrassend goed en dat was ook af te lezen aan de fanatieke gezichten van de leerlingen. De dag werd besloten met een receptie voor ouders, oud-leerlingen en oud-collega's.


De grootste verandering in 42 jaar onderwijs is volgens Kruithof dat vroeger het hoofd van de school zelf de personeelsbezetting kon bepalen.

"Tegenwoordig bepalen de besturen en zijn de directeuren een soort filiaalhouder geworden". De lesmethodes zijn ook anders geworden. "Ging het vroeger om parate kennis; tegenwoordig worden de kinderen de vaardigheden aangeleerd de kennis te kunnen vinden".


Werk aan Boerenburg gaat verder

schop n De wijk Boerenburg is en wordt stevig onder handen genomen. Het gaat hierbij om het vervangen van het rioolstelsel, het aanleggen van een nieuw regenwaterriool, het plaatsen van energiezuinige lichtmasten, nieuw aan te leggen groen, een nieuwe inrichting van de wegen en de straten met nieuwe bestratingsmaterialen. Donderdag 31 augustus werd stilgestaan bij het afsluiten van de eerste drie fases en het startsein gegeven voor de volgende fases.

"De renovatie van wijk Boerenburg is met recht een megaproject te noemen dat startte in 2014 en in 2020 zijn eindfase zal beleven", aldus wethouder Dennis Salman. "Een groot project dat een investering van zeven miljoen kost. Veel gebeurt er onder de grond, maar ook bovengronds zichtbaar. Dank aan de bewoners van de wijk; voor hen betekent de renovatie ook veel ongemak, maar er kwamen nauwelijks klachten binnen".

De eerste drie fases zijn naar tevredenheid uitgevoerd door aannemer De Wilde uit Vijfhuizen. De aanbesteding voor de volgende twee fases zijn nog in volle gang. Begin september wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd voor de bewoners om hen bij de plannen en de herinrichting te betrekken. "Wijk Boerenburg is een totaal nieuwe wijk geworden. Veel nieuwe, jonge bewoners. Deze wijk, waar ik geboren ben, herken ik bijna niet meer terug", aldus Salman.

De voorbereidingen voor de vierde fase zijn in volle gang. Begin 2018 zal er gestart worden met de uitvoering daarvan en heeft betrekking op de volgende straten: Stakman Bossestraat, Van Struykstraat, Duinwetering, Pieter Coermanstraat en Holbeekstraat.

 | Foto: Ina Verblaauw