Peter den Elzen laat graag proeven van zijn bunkerkaas, terwijl een Duitse soldaat toekijkt. | Foto: Ina Verblaauw
Peter den Elzen laat graag proeven van zijn bunkerkaas, terwijl een Duitse soldaat toekijkt. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Kaas in beperkte oplage

bunkerkaas n Vijf maanden geleden gingen ze de bunker in. Zestig kazen met een totaal gewicht van 800 kilo om te rijpen en de specifieke smaak te krijgen. De Bunkerkaas, onderverdeeld in 20 geiten-, 20 boeren- en 20 Goudse. Met een natuurlijke korst waar geen plastic aan te pas komt.

Door Ina Verblaauw

"Een maximale inwerking van 74,6% vochtigheid en een constante temperatuur van 11,5 graden", aldus Peter den Elzen. Een idee dat hij opdeed tijdens een vakantie in Annecy, Frankrijk. Daar lagen kazen te rijpen in een fort. Met dat idee ging den Elzen naar Jan Heus van de Stichting Atlantikwall en zo ontstond het plan om in Noordwijk kazen in de bunkers te laten rijpen. Dit jaar voor de vierde keer.

"Dat betekent niet dat we ze in de bunker leggen en dan een paar maanden wachten tot ze rijp zijn. De kazen worden elke week gewassen met water en azijn en moeten ook elke week worden gekeerd. Een klus van zo'n vier uur per week, vandaar dat ik het beperk tot zestig kazen", aldus Den Elzen.


Tijdens een feestelijke receptie voor winkelpersoneel en vrijwilligers van de Atlantikwall, kon naar hartenlust worden geproefd van alledrie de soorten kaas. Vanaf nu is de kaas te koop in de winkel van kaasspecialist Peter den Elzen.


Victor Salman, voorzitter van de Stichting Atlantikwall Museum Noordwijk, nam kort het woord. Hij kon melden dat er vanaf volgend jaar ontluchters zullen worden geplaatst in het gangenstelsel. "Maar Peter, voor jouw kazen zullen we een geschikte andere plek in het bunkerstelsel vinden. Een plek waarmee iedereen kan leven: de vleermuizen, de kazen en de diverse overheidsinstanties".


Salman sprak zijn dank uit aan de vele vrijwilligers die elke week bij het museum en de werkzaamheden betrokken zijn en zette Marjolijn van der Jagt in het zonnetje. "Vanaf het begin in 2001 heb jij je 16 jaar lang enorm ingezet om promotie te maken het Atlantikwall museum op de kaart te zetten en je hebt te kennen gegeven ermee te willen stoppen. Veel dank voor je inzet".


Eerder deze week was al officieel afscheid van Van der Jagt genomen, maar Peter den Elzen had nog een cadeau: een mooi stuk bunkerkaas. Marjolijn benadrukte hoe bijzonder het is geweest om al die jaren mee te worden aan misschien wel het uniekste plekje langs de Europese Atlantikwall Kust. "Voor mij is het nu welletjes, maar ik blijf betrokken".


Azzurro Wellness schenkt sportmateriaal aan 's Heeren Loo

Sport n 'Het is geweldig. Hier kunnen we echt wat mee.' Dat was de zeer enthousiaste reactie bij de overhandiging van € 3000,- aan sportmateriaal aan vertegenwoordigers van de 's Heeren Loo Zorggroep. Bijeengebracht door enthousiaste sporters die deelnamen aan de Challange for a better World in Azzurro Wellness.

Directeur Harry Schuit en Marcel Zijlstra van Azzurro Wellness vonden op de locatie Willem van den Bergh twee enthousiaste vertegenwoordigers van 's Heeren Loo Zorggroep tegenover zich.

Tijdens de officiële overhandig legden bewegingspedagoog Jan Jacob Koning en teammanager Frans van Kouwen uit dat juist dit soort materialen een welkome aanvulling betekenen in hun sportaccommodatie, waar dagelijks cliënten met een beperking, op lichamelijk, sociaal, emotioneel of cognitief gebied, (in totaal zijn het er zo'n 150) onder deskundige begeleiding sport en beweging krijgen aangeboden. Dit alles om het bewegingsgedrag en de bewegingsvaardigheid bij hen te optimaliseren.


Wereldwijd

De sportmaterialen zijn beschikbaar gesteld door sport- en wellnesscentrum Azzurro Wellness. De leverancier van fitnessapparatuur, Technogym, organiseerde daartoe een challenge onder titel 'Let's move for a better world' met als doel mensen te stimuleren om meer te bewegen. Meer dan 700 clubs namen hier wereldwijd aan deel.

Azzurro Wellness wist voor de tweede maal landelijk de eerste plaats te behalen. Ditmaal met meer dan 800 deelnemers en ruim 3,5 miljoen bij elkaar gesporte moves.

 | Foto: Wim Simerink