De Wilhelmina Boulevard was het decor voor spectaculaire circusacts. | Foto: Ina Verblaauw
De Wilhelmina Boulevard was het decor voor spectaculaire circusacts. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Cirque des Dunes verrast ondanks harde wind

Circus n Stichting FEIN hield zaterdag 19 augustus voor de tweede keer het spectaculaire Cirque des Dunes. Een gelegenheids-verzamelnaam voor een aantal artiesten die los van elkaar op diverse plekken op de Koningin Wilhelmina Boulevard verrassende acts aan het publiek presenteerden.

Door Ina Verblaauw

Het was toen (nog) droog en de harde tot stormachtige wind leek de enige spelbrekers. Veel artiesten hadden hinder van de wind. Jurriaan de Vos kroop deze avond in het pak van een prachtige dinosaurus.

"Het op stelten lopen zal niet het probleem zijn, maar onze pakken vangen heel veel wind. We verplaatsen ons optreden naar een kwartiertje later omdat de wind dan gaat afnemen volgens de app". Uiteindelijk vertrok de spectaculaire stoer van drie dino's voor een tocht over de boulevard, begeleid door veiligheidsmannen. Het ging wonderbaarlijk goed en ze oogstten veel waardering van het publiek.

De baseballact ondervond ook veel hinder van de wind, maar kon met een aangepast programma toch tot een goed einde worden gebracht. Ook de acrobatische acts hoog boven de boulevard waren spectaculair. De acrobates hingen dan wellicht iets minder hoog vanwege de wind, de souplesse en lenigheid leek er niet onder te lijden.

Tot 21.45 uur dreven de dreigende donkere wolken steeds over. Daarna kwam er een enorme stortbui uit de lucht vallen. Alle act werden afgebroken en het publiek zocht dekking bij de hotels en de terrassen van de restaurants. Binnen enkele minuten was de boulevard helemaal leeg. "Het zwart van de mensen werd zwart van de lucht". De organisatie besloot op dat moment het festival te staken. Het publiek verdween massaal huiswaarts, waarop werd besloten het vuurwerkspektakel, gepland om 22.45 uur, te verplaatsen naar "nu meteen". Binnen enkele minuten werd het vuurwerk gestart en konden toch nog veel mensen van dit schouwspel genieten. Een goede beslissing van de organisatie, die in staat is gebleken snel te kunnen schakelen.
Cirque des Dunes is een prachtig evenement, dat ieder jaar voor nieuwe verrassende optredens garant staat.


Speciale editie torenklimmen in teken van Sint Jeroen

Toren n Dit jaar wordt herdacht dat Noordwijk 125 jaar Sint Jeroen Bedevaartsplaats is. In en rondom de oude Jeroenstoren vonden op zaterdag 19 augustus de hele middag bijzondere torenbeklimmingen plaats.

Door Ina Verblaauw

Bij de ingang van de toren vertelde de monnik Jeroen, uitgebeeld door Wim van Kan staande in een boot, een prachtig verhaal over zijn jonge jaren in Ierland en zijn boottocht naar Nederland. Daarna werd het publiek door de gidsen uitgenodigd voor de klim naar boven.

Op de eerste verdieping vertellen grote banieren het levensverhaal van Jeroen. Op de tweede verdieping klonk gregoriaanse zang en middeleeuwse muziek. Op de expositiezolder waren de voorstudies tentoongesteld, gemaakt door Daniƫl Tavenier op zijn reis naar Ierland. In de spits van de toren konden mensen zich verkleden als Noorman of als monnik, en kon een selfie worden gemaakt. De klim eindigde in de trans. Daar, mede door het mooie weer, een prachtig en helder uitzicht over het Noordwijk van nu en een verwijzing naar de plekken in Noordwijk die de naam dragen van Sint Jeroen.

Beneden bij de ingang werd de hele middag muziek gespeeld, daarbij gebruikmakend van instrumenten die ook in de Middeleeuwen werden bespeeld: en draailier, Keltische harp, blokfluit en dwarsfluit.

De toegang was gratis; bij de uitgang kon men doneren voor het goede doel Het Vergeten Kind. De organisatie kon terugkijken op een succesvolle middag. Ruim 90 toeristen en Noordwijkers kwamen af op de speciale klim over het leven van Sint Jeroen.


Sint jeroen arriveerde per boot bij de toren. | Foto: Ina Verblaauw