De doelstelling is dat stichting Welzijn ook na de fusie in het Noordwijkse actief zal blijven. | Foto: Wim Siemerink
De doelstelling is dat stichting Welzijn ook na de fusie in het Noordwijkse actief zal blijven. | Foto: Wim Siemerink Foto:

Organisaties moeten worden aangepast bij fusie

fusie n De gemeentelijke fusie van Noordwijk met Noordwijkerhout lijkt aanstaande. Daar is inmiddels iedereen wel van overtuigd. Dat de bestuursrechter besluit dat er alsnog een referendum moet worden georganiseerd lijkt volgens veel deskundigen niet realistisch.

En dus gaan er nu diverse zaken worden geregeld. Want besluiten tot een fusie is dan wel een eenvoudig raadsbesluit. Maar daarna is er volop werk aan de winkel om te komen tot 1 grote overkoepelende organisatie. Waarbij de reeds bestaande organisaties mogelijk aan elkaar moeten worden gekoppeld. Of mogelijk soms moeten worden opgeheven.


Adviesraden

Zo zijn er de gemeentelijke adviesraden. Noordwijk kent sinds kort de Adviesraad Sociaal Domein. Voorheen waren dit het Wmo Platform & Raad voor Wonen en Zorg en Welzijn die de gemeenteraad adviseerden. In Noordwijkerhout kent men ook de Wmo adviesraad. Deze organen zullen dus straks opnieuw samen moeten gaan in 1 organisatie.

Noordwijk heeft een bijzonder actieve sportraad. Die als overkoepelende organisatie van de georganiseerde sport een belangrijke rol heeft gespeeld in de huidige ontwikkelingen op het gebied van sport. Noordwijkerhout heeft geen adviesraad maar kent wel een sportcoach, het jeugdsportfonds, de sportpas en de Sportkeuze wijzer. Sportraadvoorzitter Rob de Jong kon wegens vakantie nog niet reageren maar ongetwijfeld zal er vanuit de Noordwijkse georganiseerde sport flink druk worden uitgeoefend om Sportraad Noordwijk een actieve rol te laten spelen.

In Noordwijk is een zeer actieve adviesraad met de naam de Adviesraad Natuur, Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen. Nog deze week waren zij in het nieuw met een ongevraagd advies aan het college van B&W. In Noordwijkerhout is er het Duurzaam Bouwloket dat als informatiepunt en kennisplatform fungeert voor inwoners. Maar er is daar formeel geen inbreng van de kritische inwoner.
In Noordwijkerhout is het allemaal anders georganiseerd. De vraag is dus zeer relevant of bij een nieuwe organisatie het Noordwijkse model van adviesraden in stand blijft of dat dit op een geheel andere wijze zal worden gepraktiseerd.


Stichting Welzijn

We spraken hierover o.a. met Frans Bruinzeel, secretaris van de kersverse organisatie Welzijn Noordwijk die een ANBI-status kent. Een stichting die na een aantal transities vanuit het ouderenwerk is voortgekomen om voor een hele brede groep inwoners het welzijn te bevorderen.
In Noordwijkerhout kent men zo'n organisatie nog niet. Daar is het bij elkaar wat informeel waarbij er een ambtenaar is met de specialisatie. 'Bovendien is er in Noordwijkerhout een belangrijke rol voor de kerken weggelegd', aldus Frans Bruinzeel. Hij weet te melden dat er vanuit de stichting Welzijn inmiddels wel contact is gezocht met de Noordwijkerhouters. En hij is daarover zeer positief en zegt dat er zeker geen 'beren op de weg' aanwezig zijn. Hij zegt wel dat het in de bedoeling ligt dat stichting Welzijn in het Noordwijkse actief zal blijven. En sluit niet uit dat in de nieuwe gemeente alles bij elkaar wordt gevoegd en de stichting actief zal zijn in de nieuwe gemeente.


Positief

Maar er is ook vastgesteld dat bijvoorbeeld in de Zilk het allemaal piekfijn voor elkaar is. Het gaat daar dan ook zeker niet over verbeteringen en de stichting Welzijn zal daar zeker niet de activiteiten van de kerken over gaan nemen.
Frans Bruinzeel stelt het daarom even duidelijk: 'Wij gaan als Welzijn Noordwijk het proces heel positief in. Niet om taken naar ons toe te trekken of anderszins. Wij zijn er slechts om noodzakelijke dingen mogelijk te maken.'
Na de vakanties is het wel zaak voor de diverse organisaties om attent te zijn om de bestaande belangen van de Noordwijkse burgers veilig te stellen. De nieuwe toekomst heeft zich aangediend, de nieuwe werkelijkheid is voor velen in het dorp echter nog niet duidelijk.