Wind en zeilen waren de hoofdingrediënten tijdens het WK en EK Hobie Cat-zeilen. | Foto: Marcel Verheggen
Wind en zeilen waren de hoofdingrediënten tijdens het WK en EK Hobie Cat-zeilen. | Foto: Marcel Verheggen Foto:

Middelpunt van de zeilwereld

Zeilen n Vanaf donderdag 20 juli t/m zaterdag 29 juli 2017 was Noordwijk voor de zeezeilers nadrukkelijk City of Sport 2017. De Europese Hobie Cat Class Assocation had de organisatie van het Europees Kampioenschap voor 2017 toegewezen aan Nederland.

Door Wim Siemerink

Noordwijk en dus de ZVN werd daardoor gastheer. Waarbij bovendien voor de Hobie 14, Wild Cat, Dragoon en Tiger ook de Wereldkampioenschappen werden georganiseerd. En dit werd bij elkaar een fantastisch evenement.


Voorzitter Cees Rodenburg, bijgestaan door een team van deskundigen onder leiding van Pieter van den Brink, kon een beroep doen op niet minder dan 300 vrijwilligers. Die met elkaar bij de afsluiting op zaterdag een enorme lading loftuitingen over zich heen kregen.
Het was vanaf de officiële opening op het zonovergoten terras van Huis ter Duin, tot en met de prijsuitreiking in de feesttent op het strand, een geweldige happening.


Daaraan voorafgaand was er voor de ZVN niet minder dan anderhalf jaar van voorbereiding. Uiteindelijk zeilden er 280 boten in 9 klassen in 10 dagen over de Noordzee. In zeer wisselende weersomstandigheden streden zij om de verschillende Europese en Wereldkampioenschappen in hun klasse.

Dat zaterdag door de barre weersomstandigheden niet gezeild kon worden was een tegenvaller maar werd door alle deelnemers zonder morren geaccepteerd. Voor de veiligheid, op de Noordzee, op het strand en terras en in de feesttent was Pieter van den Brink verantwoordelijk en die legde uit dat de heftige wind en de soms 4 meter hoge golven de veiligheid van de deelnemers in gevaar zou brengen.

Tijdens de zeer druk bezochte prijsuitreiking bleek er een aantal Noordwijkse successen te noteren. Het bekende Noordwijkse duo Rogier Duijndam en Sonja Steenvoorden werd de bronzen medaille omgehangen. In de Silverclass was Noordwijker Peter Spijker met zijn jeugdige zeilmaat de grote winnaar, die dus de champagne mocht ontkurken. Waarna er door deelnemers en organisatie natuurlijk nog een langdurige feestje werd gevierd.