Daan de Mooij (secretaris), Dirk Hogervorst (voorzitter) en Hans Oudwater (PR) showen enkele ontwerpen. | Foto: Walter Landesbergen
Daan de Mooij (secretaris), Dirk Hogervorst (voorzitter) en Hans Oudwater (PR) showen enkele ontwerpen. | Foto: Walter Landesbergen Foto: BK

Flower Parade is volop in voorbereiding

Bloemencorso n Naar schatting bezoeken zaterdag 12 augustus een kwart miljoen toeschouwers de Flower Parade. Die wordt voor de 72e keer gehouden.

Wat begonnen is als een bloemengroet aan de inwoners van Rijnsburg, is inmiddels uitgegroeid tot een regionaal bloemsierkunst defilé. Met aandacht van de landelijke media. De corsostoet rijdt zaterdag 12 augustus van Rijnsburg naar Katwijk en Noordwijk. Zaterdagavond en zondag staat het corso aan de Koningin Wilheminaboulevard in Noordwijk.
Het thema van dit jaar is 'Spreekwoorden en gezegden'. De officiële, besloten, opening wordt verricht door taalkundige Wim Daniels. Bekend van tv en zijn humoristische boeken over de (Nederlandse) taal.


Nieuwe voorzitter

De 72 editie wordt de eerste van Dirk Hogervorst als voorzitter. Hij is de opvolger van Gerrit Ravensbergen. Hogervorst is opgegroeid in Oegstgeest, was werkzaam als vestigingsmanager veiling Rijnsburg en kent het corso als geen ander. Als kind stond hij tussen de toeschouwers.
Op de vraag of er iets onder zijn voorzitterschap is veranderd, beantwoordt hij met een wedervraag.
"Waarom? Kijk naar ons succes. De mensen houden van het corso zoals het is. In grote lijnen blijft het dus hetzelfde. We maken het alleen iets eigentijdser, dynamischer. De figuranten op de praalwagens zorgen voor contact met de kijkers langs de kant, dat zetten we door. De communicatie zal interactieve worden. Zo komt er een prijsvraag over de parade waaraan kijkers mee kunnen doen."


Bloemsierkunst

De Flower Parade bestaat dit jaar uit 63 eenheden bestaan: praalwagens, personenwagen, muziekkorpsen en muziekwagens.
Volgens voorzitter Dirk Hogervorst zijn in geen enkel corso zoveel soorten bloemen te zien als in de Flower Parade. Geschikt door top-arrangeurs uit heel Nederland onder leiding van hoofdarrangeur Astrid Lankhuizen.

Een omvang van 60-70 eenheden is voor de Flower Parade wel het maximale kader. Je spreekt dan over een rijdend corso met een lengte van drie kilometer die de staande toeschouwer ruim drie kwartier schouwspel biedt.
Evenals voorgaande jaren staat het Crea-team weer garant voor de ontwerpen van de wagens die vervolgens door Joravision worden gebouwd en waarop LollyPop voor entertainment zorgt.

De volgorde van de tocht is nog niet geheel bekend. En is ook niet zo eenvoudig samen te stellen. Een goede afwisseling van de wagens, thematische combinaties, een evenwichtige verdeling van de muziekkorpsen binnen de stoet, de afstand tussen de praalwagens; het zijn allemaal zaken waar de organisatie reken mee houdt.

Doorkomsttijden: 13.00 uur Rijnsburg; 14.00 Katwijk-binnen; 15.30 uur Katwijk aan Zee, hier worden voor de televisie opnames gemaakt door omroep Max; 18.30 uur Noordwijk-Binnen.

Voorschouw

Op vrijdagavond 12 augustus is er in de bloemenveiling van Royal FloraHolland de zogenoemde en altijd drukbezochte voorschouw. Velen nemen daar een voorproefje van wat komen gaat. Van alle zaterdag-toeschouwers zal ongeveer 10% afkomstig zijn uit het buitenland.

In de speciale Flower Parade-krant staan alle belangrijke gegevens.


Levende beelden te kijk aan zee

standbeelden n Noordwijk aan Zee staat zondag 6 augustus in het teken van "Levende Beelden". Dan vindt namelijk in Noordwijk alweer de derde editie van het Levende Beelden Festival plaats.

Een levend standbeeld is subtiel en verrassend tegelijk en staat voor humor, emotie en expressie. Het trekt de aandacht van de voorbijgangers, ze blijven verwonderd staan. Een levend beeld staat niet zomaar stil, maar voert een dialoog met het publiek via bewegingen.

Op diverse locaties aan de kust treden er 28 levende beelden op; op de Koningin Wilhelmina Boulevard, Parallel Boulevard, kop van de Hoofdstraat en op de Grent. Zij tonen hun talent en vermaken het publiek met hun prachtige acts. Ook zullen er diverse steltlopers hun kunsten vertonen. Deze steltlopers dansen vol trots de sterren van de hemel. Langs de route zullen er diverse straatmuzikanten hun muzikale kwaliteiten ten gehore brengen.
De route is door bezoekers te lopen van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Zie voor meer informatie www.facebook.com/StichtingFEIN

Een beeld of toch niet? Zaterdag is het Levende Beelden Festival aan zee plaats. | Foto: PR