Diverse instanties ontvingen symbolisch een sleutel als dank voor hun bijdrage. | Foto: Ina Verblaauw
Diverse instanties ontvingen symbolisch een sleutel als dank voor hun bijdrage. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Opening Strandtheater

kunst n De voorzitter van Kunstklank, Koos Samsom, sprak van een preview in plaats van de opening van het Strandtheater op zaterdag 7 juli. Nabij de Koele Costa werd met man en macht nog heel hard gewerkt aan het ophangen van de belichting. "Maar een wens is in vervulling gegaan. We wilden een mobiel theater dat jaren meegaat, ook door anderen te gebruiken, op meerdere plaatsen inzet en duurzaam gebouwd. En dat is gelukt".

Het theater is grotendeels gemaakt van heel veel bamboe, dat aan elkaar is geknoopt met heel veel touw. "Het is nog niet af, maar het hart zit erin", sprak Samsom, "wat mede mogelijk is gemaakt door heel veel mensen".

Vijf partijen zijn daarbij tot grote steun geweest: St. Calorama, Studio Akkerhuis, Bouwbedrijf van der Wiel, Gebr. Van der Putten en de gemeente Noordwijk. Zij kregen symbolisch de sleutel van het theater. Veel dank ook voor de vele vrijwilligers die dagen geknoopt en gebouwd hebben. Zij ontvingen een bamboe wijnkoeler met een flesje en een glas. Daarna volgde een korte blik in het theater, waarmee de bezoekers de bouwers een beetje in de weg liepen.


Noordwijk Marketing krijgt € 125.000,- extra

extra n De ontwikkeling van Noordwijk als toeristische congresbadplaats staat altijd weer opnieuw ter discussie, omdat nieuwe inzichten worden gepresenteerd en er in eigentijdse zaken moet worden geïnvesteerd.

Deze week deed het college van B&W daarom het voorstel om SNM (Stichting Noordwijk Marketing) naast de al eerder toegezegde € 385.000,- subsidie voor 2017 een extra subsidie van €125.000,- te verlenen. Omdat het college positief staat ten opzichte van de denkrichting van SNM. Zeker daar waar het gaat om uitbreiding van de dienstverlening aan de bewoners en natuurlijk aan de zakelijke en recreatieve bezoekers van Noordwijk, waarbij ze in willen zetten op investment en retail, op sport, cultuur en publieksevenementen. En op pers & communicatie.

Blue Zone

Positief is men ook tegenover onderzoek naar vitaliteit en welbevinden, het streven naar een zogenaamde 'blue zone' als marketingtool. Het college bepleit de extra subsidie omdat uit het jaarplan 2017 van SNM zou blijken dat er een noodzaak is tot uitbreiding van de taakvelden MICE, Leisure, Pers & communicatie en het onderzoek. Waarvan SNM een deel voor haar rekening neemt. Inmiddels heeft het college wel besloten de aanvraag voor een meerjarensubsidie af te wijzen en eerst een uitgebreide evaluatie uit te voeren.

Organisatie

Langzaam is SNM geëvolueerd van een toeristisch georiënteerde marketingorganisatie naar een professionele citymarketingorganisatie. En aan de hand van de ontwerp Omgevingsvisie Noordwijk 2030 heeft men een ambitieus Strategisch Marketingplan 2017-2019 geschreven.

Daarin, met het stimuleren van de Noordwijkse economie als uitgangspunt, de installatie van meetapparatuur ten behoeve van bezoekersstromen en aantallen. Dit laatste lijkt voor een eigentijdse marketingorganisatie een onmisbaar hulpmiddel om, op basis van precies gemeten gegevens van bezoekersstromen, plannen te maken, deze uit te voeren en goed te evalueren.

Kritisch

In de discussie bleek Theo Alkemade (CDA) nog steeds kritisch. Met name de opbrengsten van het verkochte voormalig VVV-gebouw ziet Alkemade als eigen middelen van SNM, terwijl een geheel andere stichting juridisch eigenaar is. Vanuit PUUR kwam de roep om zekerheid voor de toekomstige bijdrage van uit het bedrijfsleven via het ondernemersfonds aan SNM. Wethouder Barnhoorn garandeerde deelname vanuit Horeca Noordwijk voor de komende drie jaar met en bijdrage van 80% uit het Ondernemersfonds

Raad akkoord

Alkemade bleef kritisch omdat er geen tussenrapportage werd gepresenteerd over de geldstromen en er verder volgens hem slechts gebrekkige informatie is verstrekt.

Wethouder Barnhoorn pleitte voor een ja tegen zijn voorstel omdat anders de noodzakelijke ontwikkeling van Stichting Noordwijk Marketing naar een professionele citymarketingorganisatie geen doorgang zou vinden. En uitbreiding van de taakvelden MICE, Leisure, Pers & Communicatie en onderzoek niet ter hand zouden kunnen worden genomen. De gemeenteraad ging akkoord met de stem van de CDA-fractie tegen.