Niet over een  fusie  maar wel over twee bijbehorende moties  was de gemeenteraad unaniem. |  Foto: Wim Siemerink
Niet over een fusie maar wel over twee bijbehorende moties was de gemeenteraad unaniem. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Gemeenteraad kiest in meerderheid voor fusie

fusie n Een nieuwe gemeente met ruim 40 000 inwoners zou toekomst bestendig kunnen opereren. Dat was de stellige overtuiging van de fractie van PUUR, die echter wel zichtbaar moest slikken bij de zeer hard klinkende verwijten die enkele insprekers in hun richting maakten.

Hoewel de meeste raadsleden toch met gespannen gezichten hun plaatsen innamen, was door insiders al voorspeld dat de fusie er zou komen. Een wanhopige poging van een groep strijdlustige Noordwijkers om via een referendum meer democratische inspraak af te dwingen werd, met de referendumverordening in de hand, door de meerderheid van de raad afgewimpeld. Daarna voltrok zich een voorspelbaar eenzijdig debat over het collegevoorstel om het fusietraject nu snel in te gaan. De meeste aandacht ging aanvankelijk naar de inbreng van PUUR. De partij die tijdens de verkiezingen nog vol overtuiging de zelfstandigheid van Noordwijk had gepredikt. In haar inbreng legaliseerde fractievoorzitter Taetske Visser de volledige draai met de simpele conclusie dat een fusie in het belang van alle Noordwijkers is. Zij stelde dat het rapport van Twynstra en Gudde de fractie van PUUR had gedwongen na te gaan denken en dat hieruit de verrassende ommekeer was voortgekomen. Zij voorspelde dat Noordwijk nu als een gelijkwaardige gesprekspartner in de regio zou kunnen opereren en dat de nieuwe organisatie een onderdeel gaat worden van een geheel eigentijds netwerk.

Historisch

Theo Alkemade sprak namens het CDA van een historisch en een gedragen besluit en merkte op uit te zien naar samenwerking met Noordwijkerhout. Het standpunt van de VVD was al heel lang duidelijk. Roberto ter Hark had dan ook niet veel tijd nodig om zijn tevredenheid over het raadsvoorstel te verwoorden. Louis Koppel (PvdA/GL) sprak van een verstandige democratische beslissing en voorspelde dat Noordwijk nu wel een sterke partner in de regio kan worden. Nog korter uitte Koen van Asten zich namens de Democraten'66: 'Wij zijn voor een fusie'.

Tegenstand

De meeste tegenstand kwam zoals te verwachten van LSNZ. Peter van Bockhove pleitte wanhopig voor zelfstandigheid. Haalde de conclusie van het rapport van Twynstra en Gudde aan waarin ook was vermeld dat Noordwijk wel zelfstandig zou kunnen blijven. Laat Noordwijkerhout maar richting Teylingen gaan en wees blij dat je de kleinste bent. Hij uitte openlijke kritiek op de inbreng van burgemeester Goedhart van Noordwijkerhout: ´Hier kan hij het niet en ergens anders kan hij het ook niet' stelde van Bockhove vast. Die ook voor burgemeester Rijpstra aandacht vroeg: 'Absoluut de aardigste burgemeester van Nederland, maar hij moet wel doen waar hij indertijd voor aangenomen is', doelend op de voorwaarde van toen dat de burgemeester de zelfstandigheid van Noordwijk zou bewaken.

Wantrouwen

Toen er door PUUR nog een onverwachte schorsing werd gevraagd werd duidelijk dat er nog een addertje onder het gras zat. PUUR stelde het functioneren van wethouder Salman ter discussie. Doordat LSNZ de eenheid in de coalitie nu doorbrak, voorzag zij problemen voor het functioneren van Dennis Salman binnen het college van B en W. Of de motie van wantrouwen al was geschreven werd niet duidelijk omdat van Bockhoven verontwaardigd reageerde: 'Wij zijn en blijven tegen, maar natuurlijk respecteren wij een democratisch genomen besluit zoals we dit tot nu toe steeds hebben gedaan'. En daarmee bleek de fractie van PUUR voldoende gerustgesteld.

Er is tot eind augustus het zomerreces. De ambtelijke organisatie moet nu de eerste actie ondernemen en een projectgroep samenstellen, die ervoor moet zorgen dat alle noodzakelijke voorbereidingen worden getroffen. De lokale verkiezingen van 2018 worden een ruim half jaar uitgesteld, waarna begin januari 2019 de nieuwe gemeente Noordwijk, compleet met een nieuw college en een nieuwe burgemeester, de belangen van de Noordwijkers kunnen gaan behartigen.