De beide burgemeesters bestuderen de plattegrond. | Foto: Caroline Spaans
De beide burgemeesters bestuderen de plattegrond. | Foto: Caroline Spaans Foto: PR

Raden stemmen in met fusie

fusie n Het werd gebracht als nu of nooit. En het werd 'Ja'. Hoewel het in beide gemeenteraden geen unanieme beslissing was kon men wel spreken van een breed draagvlak. In beide raden was er een lokale partij principieel tegen. Maar die bleken slechts roepende in de woestijn.

Zowel burgemeester Goedhart als burgemeester Rijpstra kwamen vrijdag stralend van tevredenheid aangelopen op het landgoed Leeuwenhorst, de historische plek tussen beide gemeenten waar de pers alle informatie kreeg. De burgervaders spraken daar van een historische gebeurtenis.

Inmiddels hebben de beide gemeenteraden op 7 juli 2017 direct het herindelingsadvies aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland aangeboden. Een advies dat al even snel door commissaris van de Koning Jaap Smit werd ondertekend en met een positief advies naar het ministerie van Binnenlandse zaken overgebracht. Formeel gaan de Tweede en Eerste Kamer zich hierna nog uitspreken over het herindelingsadvies. Burgemeester Rijpstra sprak van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis. Hij constateerde dat de gemeenteraden heldere lijnen hebben uitgezet voor de toekomst. Rijpstra: 'De nieuwe gemeente staat midden in de samenleving en werkt graag met hen samen. Dienstbaar, dichtbij en duurzaam. Samen bouwen we zo aan onze toekomst.'

Hoewel officieel volgens de grondwet dus eerst de Tweede en Eerste Kamer goedkeuring moet geven laat men geen tijd verloren gaan. Vanuit de beide gemeentelijke organisaties gaat een nog te vormen projectteam de bestuurlijke fusie verder voorbereiden, waarbij diverse grote maar ook kleine zaken moeten worden geregeld.

Voor beide burgemeesters en beide gemeentesecretarissen plus de beide griffiers wacht eervol ontslag. Voor het huidige ambtelijk personeel wordt een nieuwe werkplek gezocht binnen de nieuw te vormen organisatie. Zoals bekend worden de gemeenteraadverkiezing van 2018 voor beide dorpen geannuleerd. Waarna er rond oktober 2018 de noodzakelijke gemeenteraadsverkiezing voor de nieuw te vormen gemeente komt.