Na 43 neemt juf Rian (linksachter) afscheid van het onderwijs. | Foto: Ina Verblaauw
Na 43 neemt juf Rian (linksachter) afscheid van het onderwijs. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Juf Rian neemt na 43 jaar afscheid van het onderwijs

afscheid n De kinderen vierden de laatste schooldag op vrijdag 7 juli. Eén dag eerder nam Juf Rian van der Putten-Knijnenburg afscheid van het onderwijs, de kinderen en de Bronckhorstschool.

Door Ina Verblaauw

Rian woont in Wassenaar en studeerde aan de Pedagogische Academie in Den Haag. Na afronding van de studie, solliciteerde zij in 1985 bij de toenmalige Mariaschool in Noordwijk. Zij werd aangenomen en startte haar lange loopbaan in klas 3. Ze is altijd gebleven op de plek waar nu de Bronckhorstschool staat.

De grootste verandering die zij in de 43 jaar meemaakte is de omschakeling van boek en schoolbord naar digitaal. "Die omschakeling vond ik zeker in het begin lastig, maar kon de hulp inroepen van jongere collega's". De kinderen zijn in de loop der jaren nauwelijks veranderd: "ze hebben wel meer informatiebronnen tot hun beschikking, maar het blijven kinderen". Een andere ontwikkeling is dat het lesgeven door de nonnen en het bezoek van de pastoor aan de school al heel wat jaren geheel is overgenomen door leerkrachten. De pastoor komt nog wel met het kerstontbijt langs. Rian kan terugkijken op heel veel leuke herinneringen. "Zoals onlangs voor een project een bezoek aan het Archeon, maar het allerleukste is ieder jaar weer te zien hoe een leerling vanaf het begin van het schooljaar zich door het jaar heen ontwikkelt ".

Behalve het afscheid van collega's en oud-collega's werd er in groep 6 uitvoerig stilgestaan bij haar afscheid. De kinderen zongen een speciaal voor haar geschreven lied op een nummer van Coldplay, haar favoriete muziek. In de afgelopen 43 jaar heeft zij aan heel veel kinderen lesgegeven. "Ik weet het niet precies, maar het moeten er veel meer dan 1.000 zijn geweest. Ik zie nu oud-leerlingen, die hun kinderen in de klas brengen".

Als Rian niet in het onderwijs terecht was gekomen, had ze een baan in het toerisme gekozen of iets met talen. Nu krijgt ze tijd om een talencursus in Spanje te gaan volgen en wordt ze binnenkort oma. Daarnaast heeft Rian veel hobby's; voor het zwarte gat is ze dan ook totaal niet bang.


Geen Festival Noordwijk 2017

festival n Alle signalen stonden op groen om ook in 2017 weer een sprankelend Festival Noordwijk te realiseren. Subsidie was geregeld, locatie was bepaald en de datum stond gepland. Echter diverse factoren hebben ervoor gezorgd dat de organisatie heeft besloten dat er in 2017 helaas geen Festival Noordwijk zal plaatsvinden.

"We hebben veel tijd verloren met zoeken naar een geschikte locatie. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op hetzelfde terrein als in 2016, echter we dienden het evenement dan wel voor uiterlijk eind augustus te laten plaatsvinden. September bleek geen optie in verband met de aanstaande bouwwerkzaamheden van nieuwbouwproject Duineveld. We hebben vervolgens gekozen voor zondag 20 augustus, rekening houdend met de volledige evenementenkalender in Noordwijk. Dit blijkt een ongelukkige keuze. Veel geïnteresseerde deelnemers haken af omdat ze op 20 augustus niet kunnen deelnemen. in verband met vakantie en zomerseizoen drukte. Het alternatief zou zijn om alsnog te gaan voor een zondag in september, maar dan beschikken we niet over een geschikte locatie. O.a. vanwege de werkzaamheden die gemoeid gaan met het zoeken naar een nieuwe geschikte locatie (vergunningen e.d.) en de korte tijd die hier nog voor beschikbaar is, gooien wij de handdoek in de ring. Als organisatie hebben wij het standpunt: we doen het goed of we doen het niet. Aangezien we de kwaliteit van het evenement niet kunnen garanderen, zal er in 2017 derhalve geen Festival Noordwijk plaatsvinden. Natuurlijk betreuren wij dit. Wellicht dat in 2018 Festival Noordwijk wel weer gerealiseerd kan worden."