Jan Siemerink was te gast op de Jhr. Geversbaan tijdens de maandelijkse liberale borrel.
Jan Siemerink was te gast op de Jhr. Geversbaan tijdens de maandelijkse liberale borrel. Foto:

Liberale borrel in tennissferen

n 'Jeugd verdient breed aanbod van sportmogelijkheden'

tennis n Dat Noordwijk ooit nog de sfeer van het toptennis zal kunnen ademen zoals dit gebeurde op het aloude Casino lijkt onwaarschijnlijk. Daarvoor zijn de eisen die de Internationale Tennis Federatie stelt waarschijnlijk te hoog.

Dat bleek uit de woorden van voormalig Davis Cup-captain Jan Siemerink. Hij was vrijdagavond te gast op de maandelijkse Liberale borrel van de VVD Noordwijk/Noordwijkerhout, die deze keer werd gehouden op het tennispark van NIJC. Waarbij hij, na verwelkomt te zijn door Roberto ter Hark en voorzitter Björn Eussen, vooral de kansen van de nationale en ook de lokale tennisjeugd onder de loep nam.


Gouden generatie

Jan Siemerink, die inmiddels 15 jaar in Noordwijk woont, stamt uit de gouden generaties tennissers. Waar hij in de jaren negentig, samen met Richard Krajiceck, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh deel van uit maakte. In welke tijd kon worden voldaan aan de bepalende eisen die kunnen worden gesteld aan de ontwikkelingskansen van tennistalenten. De opleidende tennisscholen, de relatie kind-ouder-trainer en vooral ook de motivatie van het talent. Het gaat er volgens Jan Siemerink om dat het allemaal vooral als plezierig wordt ervaren. Een eigenschap die door deskundigen de intrinsieke motivatie wordt genoemd.


Ambitie

Hoewel de tennisbond de ambitie heeft om tot de 10 beste tennislanden van de wereld te behoren blijkt het niet eenvoudig om die ambitie waar te maken. Met slechts Robin Haase als enige top-50 speler is de spoeling bij de heren erg dun. En naast Kiki Bertens in de top-30 gaat het bij de dames bepaald niet erg veel beter.
De internationale top bereiken blijkt heel erg moeilijk. Siemerink somde een groot aantal voorwaarden op waaraan moet worden voldaan. Naast talent, gaat het nadrukkelijk om plezier in de sport, enthousiasme, fysieke vaardigheid en een juiste emotionele ontwikkeling.

Siemerink noemde ook zelfvertrouwen, aandachtscontrole, vechtlust en leiderschap als belangrijke eigenschappen die een echt talent zich eigen moet maken. Natuurlijk zijn ouders een onmisbare schakel. De rol van de lokale overheid beperkt zich tot het beschikbaar stellen van voldoende, kwalitatief hoogwaardige accommodatie.
Opvallend genoeg pleitte hij, na een suggestie dat een gemeente zich in het aanbod moet beperken en specialiseren, juist voor een zo breed mogelijk aanbod van sportieve mogelijkheden.


Integratietoernooi 2017 met groot aantal nationaliteiten

Sportief n Het jaarlijkse integratietoernooi kende weer een groot aantal deelnemende voetbalteams bestaande uit spelers met meer dan 10 nationaliteiten.

Sportwethouder Gerben van Duin deed er de officiële opening en zei verheugd te zijn dat de organisatie er wederom in geslaagd bleek een zeer gekleurd deelnemersveld bijeen te brengen.
En naast het voetbal was er meer. De jeugd kon er kennis maken met een aantal verschillende soms ludieke sportonderdelen. Vooral het boogschieten en het zogenaamde Bubble-voetbal zorgden naast de luchtkussens voor veel plezier.
De stichting Marahabi Welkom Noordwijk verwelkomde de deelnemers, scheidsrechters en toeschouwers op de Duinwetering. De perfecte weersomstandigheden, de heerlijke speciale gerechten die werden geserveerd en enkele zeer aantrekkelijke voetbalwedstrijden droegen bij aan het slagen van dit jaarlijkse evenement. Natuurlijk dit keer in de sfeer van Noordwijk Europese Sportstad 2017.

Wethouder van Duin helpt bij het boogschieten op het integratietoernooi.