WZC Jeroen kreeg een Tovertafel cadeau. | Foto: Ina Verblaauw
WZC Jeroen kreeg een Tovertafel cadeau. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

WZC Jeroen neemt Tovertafel in gebruik

Toveren n Bij een tovertafel denk je al gauw aan een spannende tafel die kan toveren. Dat is het niet, maar wel spannend. Op de gesloten afdeling van WZC Jeroen werd de Tovertafel in gebruik genomen.

Door Ina Verblaauw

Het is een gewone tafel, maar via projectie vanuit een projector aan het plafond, verschijnen er beelden op de tafel. Bijvoorbeeld een grote berg herfstbladeren. Wanneer je met je hand de bladeren wilt verschuiven, gebeurt dat ook daadwerkelijk naar de plek waar je ze hebben wilt. Onder de bladeren zitten lieveheersbeestjes, die bij het verschuiven van de bladeren naarstig een ander onderkomen zoeken.

Een ander programma laat kleine bloemen op de tafel verschijnen. Wanneer je met je hand een bloem aanraakt, groeit de bloem uit tot een heel grote bloem. Handig is ook het balspel, waarbij je de bal verschuift naar iemand anders aan de tafel. Voordeel is dat deze geprojecteerde bal niet van de tafel kan vallen, maar netjes binnen de lijnen blijft.


De tovertafel is een geschenk van de Julianazusters uit Limmen. De congregatie viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Van de zeven nog in leven zijnde zusters is de 82-jarige Moeder-Overste Mariƫtta Zijlmans de jongste. Zij was aanwezig bij de ingebruikstelling van de tovertafel aan WZC Jeroen, waar zuster Hannie Borstje bewoonster is.


Eerder dit jaar schonk de congregatie Treax Pads aan Reuring en onlangs trainingspakken voor de sporters van Friends United.