Juichende deelnemers aan de avondvierdaagse. Ondanks de warmte hebben ze de tocht (weer) uitgelopen. | Foto: I.V.
Juichende deelnemers aan de avondvierdaagse. Ondanks de warmte hebben ze de tocht (weer) uitgelopen. | Foto: I.V. Foto:

'Het is een heel gezellig feest om te organiseren'

n Avondvierdaagse trekt veel lopers ondanks warmte

wandelen n Vier avonden lang werd er dapper gestapt door de bijna 1.100 deelnemertjes, vergezeld van ouders of schoolleiding aan de Avondvierdaagse. Iedere avond werd steeds een ander parcours gewandeld. Start en finish bij V.v. Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Er kon gekozen worden uit twee afstanden: de 5 of de 10 kilometer. Ieder jaar probeert de organisatie al lopend te laten zien hoe divers Noordwijk is. De routes leidden door land bos en duin, de oude dorpskern, een nieuwbouwwijk; door Zee en Binnen.
Dat lopen viel niet mee, want het was warm, soms wel heel erg warm. "De laatste avond door de duinen was wel het warmst", volgens de achtjarige Senna. Zij liep al weer voor de vierde keer mee. Op de laatste avond werden de kinderen ingehuldigd op één van de velden van V.v. Noordwijk. Heel veel ouders en grootouders waren op zoek naar hun helden. Met bloemen en snoep. Pretband De Mexicano's uit Voorhout zorgde eveneens voor een vrolijke noot.
Organisator was wederom Volleybalvereniging Novo. Barbara Noort: "Het is een heel gezellig feest om te organiseren, nadat het een aantal jaren wat in het slop was geraakt. Nu is het weer een groot feest. Ook winkeliers vinden het leuk om een steentje bij te dragen". Zo kregen de kinderen elke avond onderweg een verrassing. Een appel, koekkruimels, boerderijdrop en de laatste avond een ijsje.
Alle scholen hadden een vast punt waar de volle stempelkaart kon worden ingeleverd, waarna iedereen een mooie medaille in ontvangst kon nemen. Uitvallers waren er niet, ondanks de warmte en de vijf kilometer die elke avond moest worden afgelegd. De vermoeidheid verdween bij de meeste kinderen direct nadat de medaille om de nek hing. Er werd nog een uur lang gedanst op de muziek van de Mexicano's. Mede door het prachtige weer een zeer geslaagd kinderevenement.


Zorgorganisaties en wethouder tekenen Zorgpact Noordwijk

n 'We moeten constant de cliënten voor ogen houden'

pact n In vergadering bijeen in de Oude Raadszaal van het gemeentehuis op woensdag 31 mei. Onder leiding van wethouder Marie-Jose Fles werd het Zorgpact Noordwijk ondertekend door Het Raamwerk, ActiVite, Beschermd Wonen 's-Heerenloo. Noordwijkse Woningstichting, Het Driebondenoverleg, de gemeente Noordwijk (als initiatiefnemer), Marente Groep WZC Jeroen, Rivierduinen, Welzijn Noordwijk, Rijncoepel, Adviesraad Sociaal Domein en WZC Groot Hoogwaak.

Door Ina Verblaauw

Al deze vertegenwoordigde organisaties hebben dagelijks te maken met een groeiende groep ouder worden Noordwijkers, terwijl de capaciteit niet groeit. Doelstelling is dat de problematiek, die dit met zich brengt, gezamenlijk op te lossen in plaats van ieder voor zich. Eén van de initiatieven die wordt ontwikkeld is om van Noordwijk een dementie vriendelijke gemeente te maken. Daarvoor is samenwerking met diverse zorginstanties noodzakelijk.

Wethouder Fles was zeer blij met de totstandkoming van deze unieke samenwerking. "De verwachtingen zijn hoog dat er door deze samenwerking goede resultaten worden geboekt. Door mensen uit de praktijk die dicht bij de mensen staan die deze zorg hard nodig hebben. We moeten constant de cliënten voor ogen hebben en houden".


Na de ondertekening werd een taart aangesneden door Fles. Op de taart één van de logo's van Noordwijk 7 Sterren Kustplaats. "Wat mij betreft de belangrijkste. De Ster van de Energieke Samenleving", aldus Fles.

Wethouder Fles snijdt de taart aan na de ondertekening van het Zorgpact.