Vanaf 19 juni wordt wederom het Schilderfestival gehouden met deelnemers uit Europa, Amerika en Australië | Foto: Archief
Vanaf 19 juni wordt wederom het Schilderfestival gehouden met deelnemers uit Europa, Amerika en Australië | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Schilderfestival trekt veel deelnemers

kunst n Op maandag 19 juni start het Schilderfestival dat zal duren tot zondagmiddag 25 juni. Dit jaar worden er niet alleen Nederlandse en Europese deelnemers verwacht, maar schilders komen ook uit Australië en Amerika naar Noordwijk.

De internationale reputatie van het Noordwijkse Schilderfestival is hoog, omdat de kwaliteit van de schilders bijzonder is, de groep schilders internationaal is, het Hollandse licht aan zee wereldberoemd is en het festival functioneert als een soort werkgemeenschap. Ook al is er een prijs te winnen en moet er verkocht worden, vriendschap en collegialiteit staan centraal. Het thema dit jaar is 'Vuur'. Dat zal op diverse momenten terugkomen in het programma.

Robert Vorstman is in april een week te gast geweest van het Schilderfestival als artist in residence. Zijn opdracht was: schilder het landschap. Hij heeft meer dan tien doeken geschilderd van bollenvelden. Op de openingsavond van het festival zal hij over zijn ervaringen als bollenschilder vertellen. Op dinsdag 20 juni geeft hij een masterclass. Hij zal ook deelnemen aan de jury.

Programma

Het programma is zoals gebruikelijk gevarieerd. Er zijn overdag modelsessies bij strandpaviljoen De Zeester en 's avonds optredens van musici. Tegelijkertijd zwermen kunstenaars uit over het dorp. De verkoop vindt plaats vanuit de festivaltent naast strandpaviljoen De Zeester, Astrid Boulevard 105, afgang 5 en 6. De verkoop start op dinsdag in de loop van de dag en eindigt zondag 25 juni om 17.00 uur. Op zondag zijn de kunstenaars aanwezig om over hun werk te vertellen. De jurering voor de prijzen die beschikbaar worden gesteld door Talens vindt plaats op zaterdag 24 juni. De bekendmaking van de winnaar is op zaterdagavond 24 juni om 20.00 uur. Het totale programma is te zien op de www.schilderfestival.nl

Aan de oproep om kunstenaars te huisvesten is gehoor gegeven. Alle kunstenaars die naar een gratis slaapplaats op zoek waren, zijn daar in geslaagd. Daaruit blijkt opnieuw de gastvrijheid en betrokkenheid bij het festival van de Noordwijkers.


Expositie cursisten JIL's Art

Schilderijen n Op de eerste etage bij Beddenspecialist Verkade zal vanaf 3 juni een mooie overzichts tentoonstelling zijn ingericht met schilderijen van cursisten van Janine Lamers.

Er zijn werken te zien van mensen die al geruime tijd schilderen, maar ook van enkelen die nog maar net op les zitten. Janine Lamers: "Het is altijd weer zo leuk om te zien hoe beginnende schilders zich zó snel ontwikkelen en het plezier dat ze daarin hebben... echt fantastisch!"
Voor de expositie hebben de cursisten hun mooiste werk uitgekozen. De onderwerpen zijn vaak naar eigen idee, maar dus ook naar opdracht van de docent, vandaar de grote verscheidenheid! De exposanten komen uit Noordwijk en omstreken, van Den Haag tot Leiden en Lisse.
Voor het komend seizoen, dat start in september, zijn nog enkele plaatsen vrij op de lessen van maandagavond, woensdag- en vrijdagmorgen. Meer informatie: www.jilsart.nl, 06-24697566 en info@janinelamers.nl
De tentoonstelling is te bezoeken van 3 juni t/m 5 juli, op dinsdag t/m vrijdag van 9.30-18.00 en op zaterdag van 9.30-17.00 uur. Beddenspecialist Verkade, Van Limburg Stirumstraat 38.


'Ongevraagd een fusie ingerommeld'

Ingezonden n "Bij de gemeenteraadsverkiezing in 2014 had onze Noordwijkse partij Puur Noordwijk in haar verkiezingsprogramma als belangrijk onderwerp opgenomen het thema 'Noordwijk blijft zelfstandig'.

Wat zien we nu, nog tijdens deze zittingsperiode? Men maakt een volledige draai en zegt nu voor een fusie met Noordwijkerhout te zijn. Dit is een zeer kwalijke vorm van kiezersbedrog. Noordwijkers die in 2014 kozen voor deze partij, op basis van voornoemd programma, worden nu volledig buitenspel gezet.


Puur Noordwijk als grootste partij, met 8 zetels in de Gemeenteraad en 2 in het College van B&W, is nu van plan op uiterst ongepaste wijze misbruik te maken van haar machtspositie en schoffeert zo op grove wijze het democratisch principe. Er zijn inderdaad hearings gehouden; de opkomst daarbij was minimaal en de helft van de aanwezigen bestond dan ook nog uit enkele lokale politici en wat ambtenaren. Op grond van wat men daar besprak, denkt men er dan wel een fusie er doorheen te kunnen drukken. Voor dergelijke belangrijke besluiten hebben wij in ons bestel het systeem van verkiezingen of referenda!


De afstand van lokaal bestuur naar de burgerij wordt absoluut groter. Ik sluit niet uit dat men in zo'n grotere gemeente dan ook op termijn deelraden moet gaan instellen, teneinde te weten wat er speelt in Groot-Noordwijk. Groter is niet altijd beter; we zien genoeg voorbeelden in het onderwijs en de gezondheidszorg dat schaalvergroting niet altijd tot succes leidt.
Inwoners van Noordwijk, eis dat de Gemeenteraad en B&W een dergelijk belangrijk besluit pas nemen na raadpleging van ons. Dit onderwerp moet onderdeel zijn van de gemeenteraadsverkiezing in 2018."

Aad van Meijgaarden
Peterhof 74, Noordwijk