De jeugd tot twaalf jaar speelde 'Robin Hoed'. | Foto en tekst: Ina Verblaauw
De jeugd tot twaalf jaar speelde 'Robin Hoed'. | Foto en tekst: Ina Verblaauw Foto:

Theaterhuis viert jubileum en houdt open huis

Jubileum n Vijftien jaar geleden startte Martine Zeeman met haar Theater Zeep aan Zee toneellessen. Zondag 21 mei organiseerde zij een Open Dag in het Theaterhuis aan de Voorstraat.

De diverse leeftijdsgroepen konden in een kleine voorstelling hun prestaties op de planken zetten. En iedere keer weer voor een volle zaal. Niet alleen ouders en grootouders kwamen een kijkje nemen. Iedereen was welkom.
De dag werd geopend door de kinderen, vervolgens speelden senioren diverse scenes, waarna de jeugd tot 12 jaar Robin Hoed speelden. Later die dag speelden twee jongens van 16 jaar 'Meisjes zijn niks' en studenten 'On my own'. De dag werd afgesloten met een avondvoorstelling van de volwassenen. Zij speelden 'Less is More'.
Mede door het mooie weer bleef iedereen in en rondom het Theaterhuis en werd er gekeken naar de voorstellingen van de anderen. Jasmijn (9) en haar vriendin Shanna (10) waren vooraf wel een beetje zenuwachtig. "Maar ik heb veel fantasie en hou ervan dingen verzinnen, en daarom vind ik het zo leuk om te doen". De beide toneelspeelsters in de dop blijven zeker doorgaan met het volgen van de theaterlessen.
Denise van den Berg speelde nu zelf niet mee. Zij had deze dag een soort gastvrouwenrol. "In het dagelijkse leven heb ik veel met lichttechniek te maken. Ik heb altijd al toneel willen spelen, maar niet bij een vereniging waar het hele jaar naar één vaste uitvoering wordt toegewerkt. Deze lessen zijn meer op de persoon zelf gericht en ik wilde mezelf ontwikkelingen. Het kost veel tijd, maar ik krijg er enorm veel energie voor terug". Inmiddels volgt zij met veel plezier vanaf het begin de lessen bij de volwassenengroep.


"Eén groot feest; alle leeftijden komen voorbij in dit theater. Groot in kleinheid", aldus Martine Zeeman. "De spelers laten zien wat ze kunnen en delen dit met elkaar!". Na zo'n dag mist Zeeman het zelf spelen wel een beetje. Of zoals ze zelf zegt: "ik mis de splinters in de voetzolen". Wellicht dat daar binnenkort verandering in komt. Naast de toneellessen geeft Zeeman auditietrainingen voor kunstvakopleidingen en trainingen presentatievaardigheden. Privélessen of een act op maat is ook mogelijk. Meer informatie via www.zeepaanzee.nl