Het kantoorpersoneel van Marente werd verzorgende bij Jeroen. | Foto:Ina Verblaauw
Het kantoorpersoneel van Marente werd verzorgende bij Jeroen. | Foto:Ina Verblaauw Foto:

Dag van de verpleging in de zorgcentra

zorg n Florence Nightingale werd geboren op 12 mei 1820. De aanleiding wereldwijd om 12 mei uit te roepen tot de dag van de verpleging; inmiddels verworden tot Dag van de Verzorging. In Noordwijk hadden de beide WZC Groot Hoogwaak en St. Jeroen ieder een eigen invulling gegeven aan deze dag.

Door Ina Verblaauw

Groot Hoogwaak had de dag ervoor heel veel taart gebakken in het kader van "Heel Hoogwaak Bakt". De resultaten werden gepresenteerd, maar niet voordat al het verzorgend/verplegend personeel over de rode loper werd onthaald. Een kop koffie en één of twee stukjes taart en een dankjewel aan al diegenen die soms met engelengeduld hun zorgtaak op zich nemen. Groot respect en waardering voor al die mensen, die gewoon hun werk doen, wat helemaal niet zo gewoon blijkt te zijn.


St. Jeroen pakte het om een heel andere manier aan. Zij nodigden het kantoorpersoneel van de Marentegroep uit: dit jaar de mensen van de ICT-afdeling. Zij werken allemaal, vanaf hun bureau voor de zorg. Soms zonder dat ze ooit op de werkvloer zijn geweest. Zij konden dus aan de slag: wandelen met ouderen in een rolstoel, koffie en thee rondbrengen, ontbijt klaarmaken, cliënten van en naar hun kamer brengen. Eén helpdeskmedewerkster had vroeger zelf in de zorg gewerkt. "Vandaag heb ik vier cliënten helpen aankleden en een meneer geschoren. Hij gaf me daarvoor een zoen op mijn wang. Lief he. Mijn dag is weer helemaal goed". Ook werd een praatje aangegaan met een bewoner of samen even een boodschapje doen in het nabijgelegen winkelcentrum. Er waren plantjes geregeld zodat de plantenbakken konden worden gevuld en de tuin opgevrolijkt. Ook de balkonnetjes van de bewoners werden onder handen genomen. Alles onder toeziend oog van de bewoners en hun aanwijzingen.


Doel van deze actie is vooral om het kantoorpersoneel eens te laten proeven waar ze het voor doen en te ervaren hoe het is om in een woonzorgcentrum te werken. En het verzorgend personeel een handje te helpen. Die kreeg 's-morgens bij aankomst meteen een croissant en een glaasje jus d'orange uitgereikt. Tussen de middag kreeg het personeel een rijsttafel, uitgeserveerd door de ICT-medewerkers.


De dames van de thuiszorg werden tussen de middag verrast met een gezamenlijke lunch. Zo'n grote groep zorgt al gauw voor veel gezelligheid en heel veel gepraat en gelach.