Voor het EK en WK  Hobie Cat-zeilen in juli is er een breed deelnemersveld. | Foto: PR
Voor het EK en WK Hobie Cat-zeilen in juli is er een breed deelnemersveld. | Foto: PR Foto:

Veel aanmeldingen voor EK en WK Hobie Cat

zeilen n In de laatste week van juli vindt in Noordwijk het Europees en Wereldkampioenschap catamaranzeilen in de Hobie Cat klasse plaats. Waar de meest positieve verwachting uitging van 180 boten, staat de teller inmiddels op 240 ingeschreven boten. De Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) is ongelooflijk trots op deze grote toestroom aan deelnemers uit maar liefst 23 landen tot op heden; kennelijk heeft Noordwijk een grote aantrekkingskracht op de catamaranzeilers.

Goed een jaar geleden kreeg de ZVN het kampioenschap toegewezen door de Nederlandse Hobie Cat klasse associatie en zijn de eerste voorbereidingen gestart. Vanaf vorige zomer is een team van 12 vrijwilligers intensief bezig om een draaiboek samen te stellen en de daarin opgenomen plannen verder uit te werken. Het wedstrijdschema is gereed, de vergunningen zijn aangevraagd, sponsordeals worden gesloten en officials zijn vastgelegd. Geleidelijk verschuift de aandacht van plannen maken naar het invullen van de uitvoering door middel van een groot aantal vrijwilligers.
Het is immers niet niets: 10 dagen zeilen in 6 verschillende klassen op topniveau. De wedstrijden moeten aan de hoogste eisen van World Sailing voldoen, maar ook de veiligheid op het water mag niets te wensen overlaten. De aanvoer van een dergelijk groot aantal boten is een logistieke krachttoer. Eenmaal op het strand moeten zeilers en supporters voorzien kunnen worden van een hapje en een drankje en de bezoekers moeten zich ook de hele periode niet vervelen. Gelukkig heeft Noordwijk veel in huis om daaraan bij te dragen.
Het grote aantal aanmeldingen in deze fase, net na het verstrijken van de tweede inschrijvingstermijn op 30 april, verrast zowel de voorzitter van de ZVN Cees Rodenburg als de voorzitter van de Hobie Cat-klasse Klaas van Duin.


"Internationaal is er enorm veel interesse voor dit evenement in ons land, en ik denk dat Noordwijk als locatie daaraan veel bijdraagt" zegt Van Duin. Uit alle windstreken komen zeilers naar Nederland, vaak met eigen boten maar ook met huurboten van de fabriek in Frankrijk. "Wij hebben ook onze leden en andere zeilers gevraagd om hun boot beschikbaar te stellen, als zij niet zelf meedoen", zegt Rodenburg. De vraag overstijgt nog steeds het aanbod, maar de komende weken wordt naar oplossing gezocht. Tot 8 juli kan er nog ingeschreven worden, dus beide voorzitters zien de grens van 250 boten als volgende doel.
De steun van de gemeente Noordwijk, dit jaar European City of Sports, en het lokale bedrijfsleven mag niet onvermeld blijven. Grandhotel Huis ter Duin biedt onderdak aan de officials en zal als perscentrum fungeren. Deelnemers die op de camping verblijven, kunnen gebruik maken van de shuttle bus van Beuk en Brouwer. En ook andere lokale ondernemers hebben een bijdrage aan de organisatie toegezegd zodat ook het non-sailing programma steeds meer vorm krijgt. Er zal deze zomer van 20 tot en met 29 juli veel te zien zijn voor de kust van de bloemenbadplaats.


Winst voor Willem en Frank Steenvoorden

Duiven n Afgelopen zaterdag stond voor de tweede keer dit seizoen een wedvlucht van uit het Franse Peronne op het programma van PV Steeds Sneller.


Waar de duiven vorige week nog wind mee hadden, stond er nu een stevige noordoosten wind waardoor de duiven voor de 275 km vliegen bijna een uur langer nodig hadden. Om 12.23.50 klokten Willem en Frank Steenvoorden hun eerste duif, goed voor de eerste prijs. De duif kwam niet alleen, 1 seconde later zat de tweede ook op de klep. Dit waren niet alleen in Noordwijk vroege duiven maar in het samenspel met Leiden waar bijna 6000 duiven meedoen waren dit de vierde en vijfde prijs. In Noordwijk draaide de vader/zoon combinatie maar liefst 6 duiven bij de eerste 10, te weten de eerste, tweede, vierde, vijfde, zevende en achtste prijs.


De duiven van Cees Guijt komen ook op stoom, en klokten de derde en zesde prijs. Uiteraard ontbreekt de combinatie Van Delft/Driebergen met de negende en tiende prijs bij de eerste 10 prijzen.


Aankomende week is het al op donderdag inkorven. Dan staat de eerste midfondvlucht op het programma vanuit Nanteuil, goed voor zo'n 365 km vliegen.