De 93-jarige Canadees Roly Armitage presenteerde zijn boek in het Cutuurcafé. | Foto: Ina Verblaauw
De 93-jarige Canadees Roly Armitage presenteerde zijn boek in het Cutuurcafé. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Krasse Canadees te gast in Cultuurcafé

Bevrijding n Samen met zijn neef Jeff, kwam Roly Armitage onder enorme belangstelling binnen bij Boekhandel van der Meer/het Cultuurcafé. De 93-jarige Armitage is de enige nog in leven zijnde Canadese bevrijder van Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Burgemeester Jan Rijpstra ontving de veteraan en nam hem een interview af. Aan de hand van vragen gingen de toehoorders terug in de tijd. Als 16-jarige jongen gaf Armitage zich op als 18-jarige en belandde zo in het leger. Na de overtocht via Engeland belandde Roly 10 dagen na D-Day in Normandië en via Brussel in de Willemshaven. Daar werden de manschappen de keuze voorgelegd: of door naar Japan of terug naar Canada. Armitage koos voor dat laatste.

Hij en vele anderen werden gestationeerd in Noordwijk, Hotel Huis ter Duin. Daar bleef hij zes maanden om mee te helpen Noordwijk weer op te bouwen en Canadese soldaten voor te bereiden op de terugkeer naar Canada. Huis ter Duin werd een rustplaats voor de terugkeer van Canadese soldaten, die de gruweldaden van de oorlog moesten verwerken. "Nog altijd ben ik van harte welkom in Huis ter Duin. Ik ben er al vijf keer geweest en heb nog nooit een rekening hoeven betalen", aldus de nog altijd guitige veteraan.


Terug in Canada ging Roly studeren voor veearts en ging zich specialiseren in de paardengeneeskunde. Jaren later ontmoette hij een buurvrouw (buren wonen in Canada verder bij elkaar vandaan dan hier), die een uitgeverij was gestart. "Schrijf je verhaal op en ik maak er een boek van". Aldus geschiedde. Roly Armitage schreef een eerste boek: "The way it was and now, my journey. Daarop ontving hij heel veel positieve reacties, met de aanmoediging een tweede boek te schrijven.

Dinsdag 3 mei werd het tweede boek gepresenteerd: "Now, about yesterday. "Een derde boek zit er waarschijnlijk ook nog wel in". En dat zou zo maar kunnen. De man zit vol met verhalen en anekdotes.

De krasse Armitage sprak zijn dankbaarheid uit over de overweldigende ontvangsten die hem ten deel vallen tijdens zijn bezoeken aan Noordwijk. "In Canada hebben wij na de oorlog nooit beseft wat een impact de bevrijdingen en onze inzet op de bevolking in Nederland heeft gehad. Ik ben dankbaar voor jullie huldebetoon en diep geraakt".

Na de presentatie van het boek nam de Veteraan ruim de tijd om met de aanwezigen van gedachte te wisselen en op de foto te gaan.