Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Huwelijksvoorwaarden

Na lang wikken en wegen heeft de Eerste Kamer op 28 maart jl. in navolging van de Tweede Kamer ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel om de wettelijke gemeenschap van goederen tussen echtgenoten/geregistreerd partners te beperken.

Het was op het nippertje: 38 leden stemden vóór en 37 leden stemden tegen. En dat is niet voor niets. Er kleven grote bezwaren aan het wetsvoorstel.

Na de inwerkingtreding van het wetsvoorstel (waarschijnlijk per 1 januari 2018) vallen in de vanaf die datum ontstane gemeenschappen géén verkrijgingen krachtens erfrecht en geen schenkingen, tenzij de erflater of schenker een 'insluitingsclausule' heeft gemaakt. Een insluitingsclausule maak je als je wilt dat bij overlijden van je kind de erfenis of de schenking wél in de gemeenschap van goederen valt, zodat je de estate planning bij de kinderen niet frustreert. Tot zover nog te overzien.

Maar ook huwelijksaanbrengsten blijven privé, tenzij deze reeds gemeenschappelijk waren bij het ontstaan van de gemeenschap. Dus het vermogen dat je bij de aanvang van het huwelijk had, valt níet in de gemeenschap. En daar gaat het in de toekomst jammerlijk mis. Want mensen die geen huwelijksvoorwaarden maken, maken ook geen lijsten van aanbrengsten. Laat staan dat je het privévermogen gaat 'volgen'. Immers, als je privégeld in de gezamenlijke woning investeert, krijg je een vordering op de gemeenschap, die je bij voorkeur vastlegt, maar dit gebeurt in de praktijk zelden. En ga dan bij een echtscheiding na 15 jaar huwelijk maar eens bedenken wat je 15 jaar eerder ten huwelijk hebt aangebracht. Verdelingen na scheiding zullen veel meer problemen gaan opleveren dan voorheen. Voer voor advocaten… maar ook voor notarissen.

De initiatiefnemers van het wetsvoorstel hebben het namelijk een ambtsplicht van notarissen gemaakt om de herkomst van (in woningen) belegde gelden vast te leggen. Dus alle mensen die na 1 januari 2018 trouwen zonder huwelijksvoorwaarden, dienen aan de notaris waar zij de aankoop van hun huis laten passeren, te melden waar het eigen geld vandaan komt. Hadden ze dit al bij de aanvang van het huwelijk of hebben ze dit tijdens het huwelijk verworven. Hopelijk weet iedereen dit nog… Het belang van huwelijksvoorwaarden wordt eigenlijk alleen maar groter. Daar kan uitsluiting van iedere gemeenschap van goederen worden overeengekomen en 'volgen' mensen over het algemeen meer hun eigen geld dan mensen die zonder huwelijksvoorwaarden trouwen.


Mr. Colette A.M. Kruis-Sweere, notaris