De bollenwethouders zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. | Foto en tekst: Ina Verblaauw
De bollenwethouders zetten hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. | Foto en tekst: Ina Verblaauw Foto:

Prioriteit voor parels van B(l)oeiende Bollenstreek

Bloeiend n Vijf van de zes wethouders waren donderdag 4 mei aanwezig in Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk voor de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst B(l)oeiende Bollenstreek.

Een b(l)oeiende Bollenstreek, die het hele jaar boeit, levert een bijdrage aan landschap, recreatie, natuur en de economie van de streek. De gemeenten Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen hebben bijna een jaar geleden het Gebiedsprogramma B(l)oeiende Bollenstreek aangeboden aan de provincie Zuid-Holland. De provincie heeft subsidie voor de uitvoering van de plannen beschikbaar gesteld. De gemeenten moeten samen bepalen waaraan ze de subsidie gaan besteden. Hoe ze dit willen gaan doen en welke onderdelen van het Gebiedsprogramma prioriteit krijgen, hebben de gemeenten vastgelegd in een Samenwerkingsovereenkomst.
Vijf plannen, "de Parels" krijgen prioriteit om verder te ontwikkelen en aantrekkelijker te maken: Landgoederen Leeuwenhorst, Tespelduyn en Veldzicht, de Trekvaart Leiden-Haarlem en Strand en Duinen. Daarnaast krijgen de verbindingen tussen de "parels" aandacht. Wandelen, fietsen en varen moet nog aantrekkelijker worden. Bloemen moeten het hele jaar zichtbaar worden in de Duin- en Bollenstreek, bijvoorbeeld door aandacht voor ecologisch bermbeheer en het aanplanten van bollenmengsels. Mooi voor inwoners en recreanten, maar ook goed voor bijen en vlinders. De entrees naar de Duin- en Bollenstreek krijgen een herkenbare en fraaie uitstraling.
Alvorens de handtekeningen werden gezet, werden de wethouders uitgenodigd een wens uit te spreken over de voortgang van de plannen. "Samenwerken is samen verder ontwikkelen", aldus één van hen. Tevens was er een dankwoord naar de provincie, dat de subsidie beschikbaar had gesteld.
Gastheer Jan Hoogeveen nam daarna nog even het woord om te melden dat Streekmuseum Veldzicht een prachtige plek is waar ideeën worden (her)ontwikkeld. Op het erf van Veldzicht komen een pluktuin en een kruidentuin en wordt een belevingsroute ontwikkeld. Ook de jaarlijkse Pompoenenmarkt, die uit Noordwijk-Binnen is verdwenen, wordt tijdens de Monumentendag 2017, op 9 september op het terrein van Veldzicht in ere hersteld. Meer informatie over de plannen staat op www.noordwijkerhout.nl/gebiedsprogramma.


Langer veilig thuis wonen

veiligheid n Ouderen geven zelf aan graag zo lang mogelijk thuis te willen blijven wonen. De overheid stimuleert dit ook. Dat langer thuis wonen moet wel prettig en veilig zijn. Als je minder mobiel bent, kan dat een belemmering vormen. Hoe doe je de deur open? En doe je nog wel de deur open voor iedereen? Lilian Tieman van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) adviseert om onder andere over dit soort vraagstukken goed na te denken. Bijvoorbeeld samen met familie, vrienden, buurtbewoners of professionals van de zorginstelling of woningbouwcorporatie.

Als ouderen zelf de deur niet meer kunnen openen, dan is een toegangssysteem te overwegen. Woont u in een woning van een zorginstelling, bespreek nut en noodzaak van een toegangssysteem dan gezamenlijk. Laat u niet iets aanpraten wat u niet wilt of wat u weigert te gebruiken, ook niet door bezorgde, welwillende kinderen. Neem de tijd om een keuze te maken en houdt tegelijkertijd het onderwerp wel bespreekbaar. Leg ook zeker geen sleutel meer onder de deurmat.

Mechanisch

Er zijn twee soorten systemen: mechanische en elektronische. Een sleutelkluisje is zo'n mechanische oplossing. Hierbij wordt een generale hoofdsleutel of een codebediening gebruikt om het kluisje te openen. Daarin ligt de sleutel van uw woning. Zo kan bijvoorbeeld de thuiszorgmedewerker naar binnen. Lilian Tieman van het CCV: "Met een sleutelkluisje dat voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, weet u zeker dat u een getest en gecertificeerd product heeft. Dit herkent u aan minimaal twee SKG-sterren." Deze sterren staan altijd op het product (zie afbeelding). Let wel bij een SKG**® gecertificeerd sleutelkluisje met een cilinder op het volgende: er moet hier een voorziening tegen de inbraakmethode cilindertrekken bij zijn, let daarbij op SKG***®.

Verder komen er steeds meer elektronische toegangssystemen op de markt. Hiermee komt iemand met een elektronische sleutel, zoals via een mobiele telefoon, tag of pasje, de woning binnen. Deze sleutel en het sluitsysteem communiceren met elkaar. Belangrijk is dat het sluitsysteem voldoet aan minimaal twee SKG-sterren inclusief elektronica-eisen; hierbij wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld manipulatie van de elektronica: met andere woorden hoe eenvoudig is de code te breken?

Elektronisch

Er zijn verschillende gecertificeerde producten en systemen te koop. Maar er komen ook nog steeds mechanische producten en elektronische systemen op de markt die (vaak nog) niet gecertificeerd zijn. Belangrijk is dus om u goed te laten adviseren door een erkend beveiligingsbedrijf en de SKG-certificatie te controleren. Zo'n expert weet ook hoe de rest van de deur en eventueel glas daarin beveiligd moet worden.

Tieman adviseert om altijd te kiezen voor een kwaliteitsproduct dat tegelijkertijd makkelijk te gebruiken is. "Wat prettig werkt verschilt van persoon tot persoon. Overleg vooraf met een eventuele verhuurder, woningcorporatie, Vereniging van Eigenaren of de zorginstantie. Laat vervolgens het systeem installeren door een PKVW-erkend beveiligingsbedrijf. Het is belangrijk dat u zich thuis veilig voelt," benadrukt Tieman.