Om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS gaat Willem 24 uur fietsen op een spinningfiets. | Foto: PR
Om geld in te zamelen voor onderzoek naar MS gaat Willem 24 uur fietsen op een spinningfiets. | Foto: PR Foto: PR

Willem Klimt

fietsen n In de tuin van de Quarles van Uffordstraat 20 hangt een groot spandoek met daarop in grote letters Willem Klimt voor MS. Het gaat hier over de bewoner van het pand, Willem van der Heijden. Zijn echtgenote is getroffen door de slopende ziekte MS. Van der Heijden wil geld inzamelen voor meer onderzoek naar deze ziekte. "Mijn vrouw is de drijfveer, waarom ik ga fietsen om geld op te halen voor onderzoek naar de ziekte MS". De nationale stichting Klimmen voor MS organiseert ieder jaar een fietsklim naar de top van de Mont Ventoux. Dit jaar gaat Van der Heijden hieraan meedoen.

Door Ina Verblaauw

Om geld in te zamelen gaat Willem 24 uur fietsen op een spinningfiets in zijn voortuin onder een partytent. Hij begint op 6 mei om 12.00 uur en stopt 7 mei om 12.00 uur. Daarbij houdt hij de regels aan van het Guinness Book of Records: één uur fietsen, vijf minuten pauze. Hij wordt gedurende de 24 uur bijgestaan door familie en vrienden, die hem van eten en drinken zullen voorzien. Inmiddels hebben al bedrijven, familie en kennissen een bedrag gedoneerd.

Mont Ventoux

Tijdens een informatiedag van de Vereniging MS Nederland kwam Van der Heijden in contact met mensen die de Mont Ventoux al eens hadden beklommen. "Er vond een uitwisseling van kennis plaats en het maakte me enthousiast om de klim te maken". Elke week is hij, na zijn werk in de bloemenhandel in het Westland, drie avonden aan het spinnen bij sportschool Olympia, die ook zijn fiets ter beschikking stelt. Iedere zondagochtend bij zonsopgang, terwijl het gezin nog slaapt, is Willem op zijn fiets te vinden om "even" naar het Kopje van Bloemendaal te fietsen. "Dan ben ik weer thuis als mijn gezin ontwaakt. Ik heb dan mijn kilometers gemaakt, zonder dat zij mij hebben moeten missen. Mijn gezin is mijn stimulans op dit te doen".

De echte klim op de Mont Ventoux vindt plaats op maandag 5 juni. Willem vertrekt de vrijdag daarvoor richting Malaucene, Mont Ventoux, in ieder geval met zijn dochter, in een busje beschikbaar gesteld door zijn werkgever. De dag na de beklimming komt hij weer terug, ervan uitgaande dat hij minstens één keer de berg heeft beklommen. "Maar twee of zelfs drie keer behoort ook tot de mogelijkheden. Ik ben zeer gemotiveerd en weet waar ik het voor doe. Onderzoek naar MS. Is het niet voor de huidige, dan wel voor de volgende generatie". Doneren kan. Door geld over te maken naar rekeningnummer NL73INGB0703493922 of tijdens het aanmoedigen bij het 24 uur fietsen in de voortuin op 6 en 7 mei.


Buurt schrikt op van brand in Zeemotel Zeezicht

brand n Het was zaterdag voor de familie van der Zalm van voormalig Zeemotel Zeezicht een angstige dag. Na alle eerdere tegenslagen op de weg naar nieuwbouw, werden ze slachtoffer van brandstichting.

Onbekenden hadden zich door het inslaan van een ruit toegang verschaft tot het leegstaande gebouw en daarna heel bewust met onder andere oude matrassen een soort brandstapel gemaakt in de voormalige biljartzaal, wat voor heel veel rook en oververhitting leidde.

Omdat men bezig is het pand af te breken om daarna nieuwbouwplannen te realiseren waren gas en elektriciteitsvoorzieningen allemaal al verwijderd, zodat er wat dat betreft geen gevaar zou kunnen zijn. Maar er was natuurlijk wel het grote gevaar van overslaan op naburige woningen indien de brand niet tijdig was ontdekt.

Nu sloeg men op tijd alarm. Donkere rookwolken kwamen uit het pand terwijl door de hevige warmte diverse ruiten waren gesprongen. Mevrouw Van der Zalm vertelt: 'De snel aanwezige brandweer besloot aanvankelijk om het allemaal gecontroleerd te laten uitbranden. Maar tot onze opluchting kwam men daar ook weer snel op terug'. Met groot materieel werd begonnen aan bluswerkzaamheden en nadat de brand was bedwongen kon de schade worden opgenomen. De consequenties zijn nog niet echt te overzien, maar zeker is dat verzekeringsvoorwaarden moeten worden gerespecteerd wat mogelijk voorvertraging van de sloop zal leiden.

De brandweer had eerder al moeten uitrukken naar de voormalige manege, waar voor de zoveelste keer brand was gesticht. De burgemeester zou rekening houden met een pyromaan en opdracht hebben gegeven om tot extra surveillance bij leegstaande gebouwen in Noordwijk.

Afbeelding