Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Slapen kun je leren

Met het klimmen der jaren neemt het toe: het slaapprobleem. In deze rubriek wil ik graag een aantal tips naar voren brengen. Voordat u naar de pillen grijpt, is het de moeite waard één of meerdere, of misschien wel alle van onderstaande tips te proberen.

Probeer regelmaat te brengen in het waken en slapen; sta zoveel mogelijk op een vast tijdstip op; uitgeslapen of niet. Begin zo direct mogelijk aan uw dagelijkse bezigheden. Neem een licht ontbijt, maar doe dat als regel niet in bed.

Ga overdag niet regelmatig zitten of liggen doezelen, omdat u naar uw gevoel moe moet zijn vanwege slaapgebrek. Probeer door te gaan met uw bezigheden. Als u gewend bent een middagdutje te doen, is het het beste dit op een vaste tijd te doen en niet langer dan 20 minuten. Neem het avondeten niet te laat, maar uiterlijk ongeveer vier uur voor het slapengaan.

Houd een vast tijdstip aan om naar bed te gaan. Probeer niet om regelmatig erg vroeg naar bed te gaan om eens helemaal bij te slapen. Doe het laatste uur voor het naar bed gaan iets ontspannends. Een erg spannende film of boek is minder geschikt op dat uur. Probeer eens in plaats van koffie of thee 's-avonds een slaapverwekkende kruidenthee of cafeïnevrije koffie.

Zorg dat de slaapkamer zo aangenaam mogelijk is wat temperatuur en frisse lucht betreft. Ga slapen in zo makkelijk mogelijk zittende nachtkleding en laat uw haar los hangen. Gebruik geen zware dekens. Blijf niet rondlopen met dingen die u dwars zitten; probeer hierover met anderen te praten. Neem voor het slapen een warm bad of warme douche en een glas warme melk.

Na het slapen is een niet te warme douche aan te bevelen om de fitheid te bevorderen. Houd het alcoholgebruik beperkt. Voorkom een overbelaste maag door 's avonds bijvoorbeeld fruit te eten in plaats van een snack als u ergens trek in hebt. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: langs het strand wandelen is zeer aan te raden.

Om te slapen is het nodig dat de spanningen uit uw lichaam verdwijnen. Probeer voor uzelf de houding te vinden die u het meest ontspannen gevoel geeft. Denk aan uw ademhaling. Probeer de buikademhaling toe te passen als u in bed ligt.

Het effect is wellicht niet meteen merkbaar, maar hou vol.

Ik wens u een goede nachtrust.

Ben Schmidt