De Koningsspelen waren een groot succes.  | Foto: Ina Verblaauw
De Koningsspelen waren een groot succes. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Koningsspelen groot succes

sport n Sinds het aantreden van Koning Willem Alexander in 2013 worden ieder jaar op de vrijdag, voorafgaand aan Koningsdag, de nationale Koningsspelen gehouden. Tot dit jaar gaf in Noordwijk iedere basisschool een eigen invulling aan het sportieve festijn. Voor het eerst kwamen dit jaar alle 1200 leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 bij elkaar om samen te sporten. Een gigantische klus voor de organiserende combinatiefunctionarissen en de buurtsportcoaches.

Op alle sportlocaties in het middengebied kon naar hartenlust worden gesport. Burgemeester Jan Rijpstra op het veld van v.v. Noordwijk en wethouder Gerben van Duin op terrein van korfbalvereniging Fluks gaven 21 april gelijktijdig het startsein. Maar eerst werd er gezongen en gedanst en de vlaggen van de Koningsspelen en Noordwijk European City of Sport het veld opgedragen.

Mattijs Mussert, gymleraar, was mede betrokken bij de organisatie. "Van de 16 sporten werd vooraf per klas een Top-10 samengesteld. Uit die lijst werd één sport uit de Top-3 toegewezen. Bij de andere sporten werden de klassen ingedeeld. De kinderen sporten drie kwartier, daarna een kwartier om van veld te wisselen, enz. In totaal werden er drie sportonderdelen uitgevoerd". Het aanbod was zeer gevarieerd. Tennis, korfbal, hockey, voetbal, rugby, dans, bootcamp, zwemmen, judo, boksen, freerun, skaten, atletiek, trefbal, slagbal en softbal. Omdat de keuzes klassikaal gemaakt waren, kon het zijn dat een aantal jongens drie kwartier moesten dansen. "Eigenlijk had ik dit niet gekozen, maar het is veel leuker dan ik dacht", aldus één van hen. Hetzelfde gold voor de meisjes. Boksen stond niet altijd op hun lijstje, maar ze deden fanatiek mee met de clinic van Delano Holman. Het enthousiasme spatte er werkelijk vanaf. Een toeschouwer meende: "alsa je kijkt naar die honderden sportende kinderen, word je vanzelf ook vrolijk".

Alle sportlessen werden gegeven door professionele instructeurs, studenten van de sportacademie en medewerkers van Double Sports, die bij dergelijke evenementen vaker instructies geven. Het zeer geslaagde sportevenement werd afgesloten met een lunch op school. Daarna begon de Meivakantie.


Grote belangstelling voor plannen

plannen n In tegenstelling tot de oproep om mee te praten over een fusie, was er voor de presentatie van de grootse plannen rond de K.W. Boulevard wel degelijk veel belangstelling.

In een volle zaal van Klooster events,art & design verwelkomde burgemeester Rijpstra de vele Noordwijkers die kennelijk heel nieuwsgierig waren naar wat de toekomst Noordwijk gaat brengen.De burgemeester betoogde dat tussen de twee markante punten, het Palaceplein en het Vuurtorenplein genoeg ruimte is, en in zijn ogen ook de noodzaak, om een rigoureuze verandering tot stand te brengen. Wethouder Bakker, die samen met wethouder Van Duin bij de ontwikkelingen in Noordwijk zee de regie voert, nam de mensen mee in zijn toekomstdromen. `Wij willen geen Scheveningen, geen Zandvoort worden, maar een unieke badplaats waarbij we de zeven sterren die zijn gekozen in onze omgevingsvisie, willen laten stralen. Daar horen nieuwe ontwikkelingen bij´.

Parkeergarage

Stuk voor stuk werden de plannen doorlopen. De nieuwe VOMAR zal er het snelst zijn, waarna de plannen voor het Jan Kroonsplein en het daar ook ondergronds parkeren actueel worden. Verder zijn er de Hotels van Oranje, Groot Hoogwaak, het Wantveld en het gat van Palace. Maar de meeste aandacht was er toch voor de voorgestelde ontwikkeling van een drielaags parkeergarage. Architect Arie Korbee legde uit wat de plannen inhouden en ging in op de precieze uitvoering, waarbij duidelijk werd dat er heel wat moet gebeuren, maar dat dit na oplevering ogenschijnlijk nauwelijks veel veranderingen te zien zal geven. Want veel zal onder de grond in het bestaande duingebied gebeuren. Men denkt aan drie lagen waarbij de bovenste laag een dubbelfunctie krijgt. In het toeristenseizoen biedt het ruimte tot parkeren, in het congresseizoen moeten er grote bijeenkomsten, vergaderingen en presentaties in gehouden kunnen worden. Het geheel krijgt drie inritten en gaat aansluiten op de bestaande parkeervoorziening bij de K.A. Boulevard. Het geheel zal dus het volledige duingebied voor hotel Huis ter Duin, de ruimte tussen Palaceplein en K.A. Boulevard in beslag nemen, waardoor er maximale ruimte komt voor 1750 voertuigen. Waarmee de parkeerproblemen in een klap kunnen worden opgelost.

De wethouder sprak van een enorme economische impuls. En was zichtbaar enthousiast over de mogelijkheid om in het duin bij Huis ter Duin te parkeren waardoor de K.W. Boulevard autoluw zou kunnen worden gemaakt. Indien het allemaal toch niet mogelijk blijkt, ligt er een plan B waarin de eigendommen van aannemer Verloop en zijn buurman Admiraal, de bekende vishandel en rokerij aan de kop van de Schoolstraat/Nieuwe Zeeweg, een belangrijke rol spelen.

De wethouder riep nog een keer op om ideeën aan te dragen. Hans Bakker: 'we moeten het samen doen'. Er veelzeggend aan toevoegend: 'Het is een droom maar we dromen met twee benen op de grond'.

Architect Arie Korbee ging in op de details. | Foto: Wim Siemerink