In het Repair Café wordt druk gesoldeerd en gesleuteld, maar het is er ook gezellig. | Foto: Ina Verblaauw
In het Repair Café wordt druk gesoldeerd en gesleuteld, maar het is er ook gezellig. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Repair Café voorziet duidelijk in behoefte

duurzaam n In september 2015 opende het Repair Café haar deuren. Gevestigd in de kantine van Schietvereniging Blijf voor 't Land aan de Johanna van Hoornstraat, kunnen mensen een kapot apparaat, meubeltje of kledingstuk ter reparatie aanbieden.

Door Ina Verblaauw

Vrijwilligers van het eerste uur, Susan Quaars en Dennis Beekema, vertellen er graag over. "De doelstelling van het Repair Café is tweeledig. Enerzijds doen onze vrijwilligers een poging een kapot apparaat te herstellen. Want weggooien kan altijd nog. Aan de andere kant is het Repair Café een ontmoetingsplek. Er zijn veel vaste klanten die puur voor de gezelligheid komen. Elke maand zijn dat tussen de 20 en 30 mensen, met of zonder kapot apparaat. Er is altijd eigen gebakken taart of hartige hapjes die we zelf meenemen of door bezoekers worden meegebracht". Marc Hooijmans is in het dagelijkse leven ICT-er van beroep. "Ik vind het leuk en gezellig om een paar uurtjes per maand hier bezig te zijn. Het sociale aspect is erg belangrijk. Daarnaast is het fijn om bijvoorbeeld computerbestanden te redden en op te schonen. Of uitleg te geven aan mensen die een nieuw mobieltje hebben, maar niet weten hoe die werkt. Soms komen mensen met oude VHS banden en een videorecorder die het niet meer doet. Zo leuk om de recorder dan weer aan de praat te krijgen, zodat de oude filmpjes van toen weer te zien zijn.


Koploper in het aanbod is het Senseo koffieapparaat. "Elke maand worden er wel een paar ter reparatie aangeboden. Ze zijn heel moeilijk open te krijgen. Daarom hebben we zelf een handleiding opgesteld en zijn we experts op dit gebied". Ook deze middag komt een mevrouw met een Senseo. Een half uurtje en een kopje koffie later gaat ze heel tevreden met het gerepareerde apparaat weer naar huis. Een meneer komt met een kapotte recorder. Ook deze wordt na wat sleutel- en soldeerwerk weer gemaakt. Een andere vaste bezoeker komt erbij zitten. Samen voorzien zij met een lach de reparateur, Marcel Zwarts, van het nodige commentaar.


Susan: "Als een apparaat echt niet meer te maken is, kunnen de mensen het bij ons achterlaten; wij bieden het dan aan bij Afval Loont, zodat we daarmee een beetje geld incasseren. Samen met het geld dat mensen in de fooienpot stoppen, kunnen we dan gereedschap kopen".


Het Repair Café is elke derde zaterdag van de maand open van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Ook zonder kapotte toestellen; gewoon voor de gezelligheid. Mensen die handig zijn en drie uurtjes per maand tijd hebben, zijn eveneens van harte welkom om een handje te helpen.