Het is hard werken voordat het corso zaterdag op weg kan. | Foto: archief
Het is hard werken voordat het corso zaterdag op weg kan. | Foto: archief Foto: wilma van velzen

De laatste loodjes voor het bloemencorso

Corso n Zaterdag 22 april trekt het Bloemencorso voor de 70e keer als een fleurig lint van Noordwijk naar Haarlem. Voor de organisatie van het Bloemencorso is er elk jaar de onzekere factor of er genoeg bloemen op tijd op kleur zijn en helpt de natuur een handje mee of zit het tegen?

Door Ina Verblaauw

Leo van der Zon, voorzitter van het Bloemencorso Bollenstreek reageert telefonisch.

"Het voorjaar begon niet vroeg, maar kwam wel snel op gang. Er worden nu al volop hyacinten gesneden en in de koeling gebracht. Het voorjaar was relatief droog, waardoor het droogstofgehalte laag is. Dat heeft effect op de houdbaarheid van de bloemen. We kunnen nu, woensdag 12 april, nog niet goed beoordelen of er genoeg kleur is voor het corso.

Gelukkig zijn de bollen in Noord-Holland 1 á 2 weken later in bloei. We kunnen dan voor de rode en gele kleuren (narcissen en tulpen) een beroep doen op de kwekers daar. Het wordt wat regelen en ritselen, maar het komt goed. Het blijft elk jaar een hele uitdaging".

Mooiste File

Het programma van De Mooiste File nadert eveneens haar definitieve vorm. "Een prachtig programma vol afwisseling en voor ieder wat wils", aldus Marjolijn van der Jagt van de Stichting BloemenZee. Het Bloemencorso heeft als thema Dutch Design; de Mooiste File draagt het thema Auto Design.

Dit jaar start het programma op vrijdag 21 april en de file is vanaf 17.30 uur te bewonderen op de Koningin Wilhelmina Boulevard. Jessica Keet verzorgt de prachtige kleur- en geurrijke arrangementen op de auto's, die daar opgesteld staan. Ook een aantal auto's van de Tulpen Rally zijn te zien.

Het komende weekend zijn er meer auto's op de Koningin Wilhelmina Boulevard te bewonderen. Naast de versierde drie praalwagens en ongeveer veertig personenauto's, zijn zondag de H.A.V. en A-Fordclub met 50 oldtimers te bewonderen en komen er bijzondere Kevers op de Boulevard. Rond 16.00 uur op zondag is een wel heel bijzondere Tesla te zien.

Maar het programma van de Mooiste File bevat meer dan auto's. Op zaterdag een Oranjetoer, een optreden van het Kleijnkoor, ballet van dansschool Jorien Boot en Chinees entertainment.

Op zondag, naast de oldtimers, een bijzonder optreden van de Magic Muziekauto en volop kinderentertainment. De Chinese Ambassade biedt een optreden aan van een opera en een Chinese modeshow. De dansmariekes Noordwijkerhout zullen met hun optreden de Flower Power laten herbeleven op muziek van de musical Hair. Het hele weekend exposeert Rian Verbeek met werk op steigerhout. Een prachtig totaalprogramma om naar uit te kijken.


SJC wint wel ruim van Boso Sneek

Voetbal n In het Paasweekend werkte SJC 2 inhaalwedstrijden uit de tweede periode af. Met wisselend resultaat. Op zaterdag was concurrent Woezik de iets betere ploeg. Terwijl maandag SJC tegen Boso Sneek de winst binnen wist te halen. Wat uiteindelijk een derde plaats op de ranglijst opleverde.

In het min of meer gure Paasweekend had SJC dus twee thuiswedstrijden. Beide nog in de 2e periode. Op zaterdag middag tegen Woezik uit het verre Wijchen werd al snel duidelijk waarom Woezik eveneens goed presteert. De balvaardigheid in de kleine ruimte was bij hen net iets beter. En omdat SJC eveneens druk op de bal wilde houden liet het geheel ook een rommelige indruk achter. Met de straffe wind in de rug speelde SJC voor de thee richting het clubhuis. En creëerde nauwelijks kansen. Woezik kreeg met een vrije schop vanaf de zijkant wel de mogelijkheid die dankbaar werd benut. Voormalig profvoetballer en leider in de verdediging Michael Jansen kwam naar voren en werkte de bal met het hoofd in de verre hoek: 0-1. Al snel leek SJC gelijk te maken maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.
Na de thee bleef Woezik het SJC lastig maken. Een echt overwicht kwam er niet. Mistasten van Schelvis was de oorzaak van 0-2. En veel kansen wist SJC daar tegenover niet te creëren.
Wel een aantal kleine mogelijkheden toen alles of niets met Verweij en Verhoek in de aanval werd gespeeld. Verhoek en Ruigrok waren dicht bij een treffer, een geval van hands werd als 'niet opzettelijk' beoordeeld. En zo kwam de nederlaag toch gevoelig aan.
Maandag tegen Boso Sneek werd uit een ander vaatje getapt. Aanvankelijk ging het gelijk op .SJC kreeg via Verweij een kans maar de paal schoot de keeper te hulp. Even later was het uit een gevaarlijke counter plots 0-1. Maar al snel liet Goosen de gelijkmaker noteren: 1-1.
Kort voor rust kreeg SJC een strafschop nadat Ruigrok de doorgang werd belet. Verweij kogelde de bal in het net :2-1. SJC domineerde maar Sneek bleef scherp in de counter. Toch was de wedstrijd gespeeld. De favoriete speelrichting met de supportersschare in de luwte van het clubhuis bracht de nodige sfeer met zich mee. Vanuit een corner kon Verweij zijn 2e goal laten noteren: 3-1. En 5 minuten later stuurde van Dijk Walter de diepte in. Het buitenkansje werd fraai benut: 4-1. Dat het hardwerkende Boso Sneek nog tegen scoorde werd hen door iedereen gegund maar kon de winst niet meer in gevaar brengen: 4-2. Na alle inhaalwedstrijden staat SJC op een derde plaats en met 5 wedstrijden te gaan is er nog steeds uitzicht op PD-wedstrijden. De PR-functionaris verwoordde het met de typische SJC-gedachte op de website: 'Het eind is in zicht. Er blijft nog steeds kans op een groot feest...'
Met wedstrijden tegen ADO'20 en Silvolde nog op het programma is er inderdaad nog van alles mogelijk. Maar duidelijk is wel dat SJC zijn verblijf in de hoofdklasse in ieder geval een fraai vervolg kan geven. Zondag gaat de ploeg richting Bussum om daar SDO te bestrijden. De ploeg lijkt een veilige middenmoter en mogelijk kan de winst daar opnieuw worden bevochten.