Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Het is weer lente

Gelukkig, de winter is voorbij. De planten en bomen krijgen weer kleur, het gras begint weer te groeien en we kunnen weer naar buiten. Mensen komen uit hun winterslaap en worden weer vrolijk en genieten van de warme lentezonnestralen. We kunnen de tuin in en zien wat gesnoeid moet worden.

Mooi moment om eens te kijken naar de al of niet hinderlijke begroeiing vanuit de tuin van de buren. Veel mensen denken nog dat je overhangende takken zomaar zelf zonder waarschuwing mag afknippen. Dat is niet zo.

Volgens de wet moet je eerst netjes de eigenaar van de boom of struik aanmanen om de over de erfgrens heen hangende takken zelf af te knippen. Ook moet daarvoor een redelijke termijn worden gesteld. Gebeurt er vervolgens niets, dan mag je het overhangende verwijderen en je ook nog toe-eigenen. Dat laatste is best raar want niemand zit op die takken te wachten.
Moet je ook hinder van de overhangende takken hebben om ze weg te mogen nemen? Nee, dat is niet nodig, al zou ik zeggen: als je geen hinder hebt, laat ze dan hangen en geniet van alles wat groeit en bloeit. Er zijn mensen die bij het weg nemen van die overhangende takken wel erg rigoureus te werk gaan. Zij gaan dan net iets verder dan wat eigenlijk de bedoeling is. Je snapt wel dat dit natuurlijk direct leidt tot een conflict met de buren.
Ook wortels die onder de grond van het erf van de buren komen mogen worden weggehakt. Maar let op: als dit iets te stevig gebeurt kan dat ook weer schadeplichtigheid het met zich meebrengen. Dat kan beter voorkomen worden. Mijn advies is dan ook: ga met de buren in overleg.
Een ander punt van aandacht is de schutting of muur tussen de erven. Bestaat zoiets niet, dan kan van de eigenaar van het buurperceel worden gevraagd om precies op de grens van de beide erven een muur van 2 m hoogte te bouwen. Beide eigenaren dragen dan gezamenlijk de daaraan verbonden kosten. Zo bestaat er dus de mogelijkheid dat je via jouw wensen de buren aardig op kosten jaagt. Maar ook hier geldt natuurlijk dat goed en redelijk overleg noodzakelijk is om tot een oplossing te komen. Maar komt die er niet dan kan je met de wet in de hand de bouw van zo'n scheidsmuur of schutting afdwingen.
Bij een volgende gelegenheid zal ik nader ingaan op bomen en struiken nabij de erfgrens. Wat mag wel en wat mag niet en wat gebeurt er bijvoorbeeld als de bomen er al heel lang staan. En hoe zit het met bomen die heel veel schaduw in jouw tuin teweegbrengen.
Hans Hinnen, Bo ombudsman
info@hanshinnen.nl