Politiek, ambtelijke organisatie en bedrijfleven toonden de meeste belangstelling voor de discussie over samengaan met Noordwijkerhout. | Foto: Wim Siemerink
Politiek, ambtelijke organisatie en bedrijfleven toonden de meeste belangstelling voor de discussie over samengaan met Noordwijkerhout. | Foto: Wim Siemerink Foto: Cor de Mooy

Extern bureau na studie: 'Fusie is de beste optie'

samengaan n Het is vooralsnog onduidelijk wat er gebeurt na de mogelijke keuze tot fusie. De burgemeester bleef het antwoord schuldig omdat hij dit, zoals hij het noemde, een te gevoelig politiek onderwerp, vindt.

Het reorganiseren van gemeenten in de streek is al een langlopend proces. Ooit in gang gezet door de voormalig commissaris Jan Franssen. Die nadrukkelijk wilde komen tot een grote gemeente van de zeven dorpen in de Bollenstreek. Wat een behoorlijk aantal rapportage tot gevolg had. Samengesteld voor verschillende organisaties waarbij Bedrijfsleven Duin en Bollenstreek al jaren geleden het voortouw nam. In de recentelijk gehouden bijeenkomsten met inwoners van beide dorpen bleek dat ook hierbij het bedrijfsleven de grootste belangstelling toonde. Maatschappelijke organisaties en lokale bewoners werden nauwelijks gesignaleerd op die bijeenkomsten. Wat dat betreft lijken de conclusies van het inmiddels beschikbare rapport gebaseerd op de puur economische belangen van de bedrijven en de hang naar samenwerkingsverbanden bij ambtelijke en politieke bewindvoerders.


Verbanden

Inmiddels zijn er heel breed al tal van regionale samenwerkingsverbanden. Waarbij daadwerkelijke invloed van burgers lijkt gereduceerd. De politieke controle op deze verbanden wordt ook al steeds moeilijker geacht. Naar Noordwijk en Noordwijkerhout als kleine gemeenten zouden nauwelijks meer worden geluisterd. Teylingen, Lisse en Hillegom zijn wel als zelfstandige gemeenten overeind gebleven maar besloten daarom tot een ambtelijke fusie. Daarbij op zoek naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe technologieën en innovatieve initiatieven. Een argument bij fusie is dat het kostenbeperkend is. Landelijke rapportages bestrijden dit echter met nadruk. Met regelmaat wordt gepubliceerd dat gemeentelijke fusies in de praktijk geld kosten in plaats van dat het tot besparingen leidt.


Rapport

Het rapport is tot stand gekomen via een groot aantal gesprekken en bijeenkomsten. Vooral de fractievoorzitters, de beide colleges, de leidinggevende in de ambtelijke organisaties en leidinggevende bij bedrijven zijn betrokken in de meningsvorming van de onderzoekers. De bewoners maakten slechts in zeer beperkte mate gebruik van de mogelijkheid tot deelname in de discussies. Het rapport is dan ook voornamelijk gebaseerd op meningen van diverse individuen. Wetenschappelijke bewijskracht is in heel beperkte mate terug te vinden.


College

Bij de ambtenaren leeft de wens om de kwetsbaarheden die zijn gebleken te verbeteren door een samengaan van de organisaties. Door colleges en fractievoorzitter wordt dit volgens de rapportage in veel mindere mate erkend.
Het woord is in Noordwijk in eerste instantie aan het college, dat naar aanleiding van de rapportages de eigen conclusie moet verwoorden in een raadsvoorstel. Over welk raadvoorstel, al of niet aangevuld met amendementen, door de gemeenteraad een beslissing gaat worden genomen.

In brede kring wordt met belangstelling uitgekeken naar de opstelling van het college. Met name naar de wethouders van Lijst Salman Noordwijk Zelfstandig en Puur Noordwijk. Daarnaast wordt er volop gespeculeerd of partijen de fractiediscipline inzetten of niet. Wat betekent dat mogelijk door de verschillende raadsleden op eigen inzichten mag worden gestemd en de partijpolitiek even blijft voor wat het is.

De politiek ziet zich geplaatst om de koers te bepalen. Veel tijd is hen nu niet meer gegund. Nadrukkelijk en uitgebreid overleg met de achterban is nu nauwelijks meer mogelijk. Snel moet worden vastgesteld of eerder ingenomen standpunten gehandhaafd blijven of dat het rapport leidt tot voortschrijdend inzicht en verandering van koers. Worden het snel één groot Noordwijk of wordt volstaan met een ambtelijke fusie. In Noordwijk wordt druk gespeculeerd. We zullen het na de raadsvergadering van 20 april echt weten.