De sporters Marieke, Peter en Michelle met hun coach en de sportwethouder. | Foto: Joke van der Zanden
De sporters Marieke, Peter en Michelle met hun coach en de sportwethouder. | Foto: Joke van der Zanden Foto:

Team NL is succesvol tijdens Special Olympics

n 'We hebben heel erg veel plezier gehad'

olympiërs n Noordwijk is European City of Sport 2017. Een goede reden om dit jaar bijzondere sporters in het zonnetje te zetten. Van 13 tot en met 25 april werd in Graz in Oostenrijk de Special Olympics winterspelen gehouden voor sporters met een beperking. Michelle Zeeman uit Noordwijkerhout, Peter le Clercq uit Noordwijk en Marieke Kuijt uit Katwijk wonnen vijf medailles en een eervolle vierde plaats.

Door Joke van der Zanden

De Special Olympics zijn in 1968 in Amerika opgericht door Eunice Kennedy, de zus van President John Kennedy. Dit jaar werden deze olympische winterspelen gehouden in Graz in Oostenrijk. Er namen 117 landen aan deel met 3300 deelnemers. Team NL behaalde 40 medailles en dat was een enorme prestatie. Ook de afvaardiging van de Katwijkse schaatsclub 'Voorwaarts' met coach Remco van Beelen was zeer succesvol.

"Ik heb een gouden medaille op de 300,33 meter shorttrack en een bronzen medaille op de 500 meter schaatsen gewonnen," vertelde 27-jarige Michelle Zeeman, "Schaatsen is niet mijn enige hobby, ik hou ook erg van paardrijden en daar ga ik snel weer mee beginnen. Ik ga van de zomer niet skeeleren. Het was wel even wennen om weer aan het werk te gaan. Ik werk bij Hema en de Spar. Mijn collega's vroegen enthousiast hoe het was gegaan en dat was leuk."

De 28-jarige Noordwijker Peter le Clercq won zilver bij de 500 meter schaatsen en een eervolle vierde plaats bij de 300,33 meter shorttrack. "Met de deelnemers van de andere landen wisselden we buttons en speldjes uit. Ik heb er veel bij elkaar kunnen sparen. Wij hadden speldjes met tulpen en molentjes. Ik werk bij de Spar op het terrein van 's Heerenloo en breng daar ook boodschappen rond. Van de zomer ga ik skeeleren. Ik speel ook piano en mijn broer gitaar. We spelen in de band 'Connected' en treden ook op. Ik componeer zelf ook muziek. In Oostenrijk heb ik piano gespeeld voor de sponsoren."

"Ik heb een gouden medaille gewonnen op de 500 meter en een zilveren medaille op de 300,33 meter shorttrack," vertelde de 26-jarige Marieke Kuijt. Van de zomer ga ik net als Peter weer skeeleren. Ik werk bij AH in Katwijk. In Graz hadden we een mooi hotel en gingen we iedere dag met de tram naar het ijsstadion. We aten van buffetten in een grote hal aan lange tafels. Het eten was iedere dag hetzelfde: rijst en pasta. Daar hou ik niet zo van."

"We hebben heel erg veel plezier gehad maar het was ook best vermoeiend", meent coach Remco van Beelen. "In een luxe bus met 25 sporters en vijftien man staf zijn we met Team NL naar Oostenrijk gereden. Er waren voorrondes om te bepalen op welk niveau de deelnemers ingedeeld konden worden. Daarvoor hadden we het hele winterseizoen iedere zaterdag hard getraind op de ijsbaan in Leiden.
Op de tweede dag hadden we een middag vrij en zijn we op een berg een slot en een klokkentoren gaan bezichtigen. Andere dagen stonden we om zes uur op, namen om acht uur het trammetje, dan schaatsen, lunchen, 's middags was de prijsuitreiking, dineren en om 19.30 uur waren we weer in ons hotel. Dan was het douchen en slapen want je moet wel je rust pakken. De laatste avond was de sluitingsceremonie en werd het wat later."

Sportwethouder, tevens locoburgemeester Gerben van Duin was vol lof over de prestaties van de schaatsers. Hij stelde voor zijn ambtsketen te ruilen voor de medailles maar daar trapten ze niet in.

Namens de gemeente Noordwijk overhandigde Van Duin bloemen en een cadeaubon. Daarna was het tijd voor de foto's met het vaandel van de European City of Sport 2017.


Aardbeienboer nu ook in Noordwijk

fruit n Op het Bonnikeplein is op zaterdag 1 april de aardbeienboer van start gegaan.

Van dinsdag t/m zaterdag vanaf 8.00 uur staan de mannen klaar. Alle groente en fruit komen direct van de kweker. Zo haalt de Aardbeienboer zelf de asperges op in Limburg. Het vaste concept is een succes: 3 bakken voor 5 euro. Dat wil zeggen aardbeien en zacht fruit. Men kan alles mixen.


Deel en like de Aarbeienboer op Facebook Aardbeienboer Noordwijk en maak kans op een gratis kist fruit!

De Aardbeienboer staat sinds 1 april op het Bonnikeplein. | Foto: PR