Pastor Theo Blokland voor de jubileumbanner aan de gevel van de pastorie. | Foto: PR
Pastor Theo Blokland voor de jubileumbanner aan de gevel van de pastorie. | Foto: PR Foto:

Noordwijk viert 125 jaar bedevaartplaats

bedevaart n Van Pasen tot het feest van de H. Willibrord (7 november) worden er verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van het jubileumjaar Jeroen125.

Pastor Theo Blokland licht toe: "Met de viering van dit jubileum willen wij Jeroen weer een beetje dichter bij de Noordwijker brengen. Voor velen is Jeroen niet meer dan een naam van een straat of een plein. Of van de twee kerken die Noordwijk-Binnen rijk is. En dat is overigens niet voor niets. Jeroen heeft in de negende eeuw de basis gelegd voor de (geloofs-)gemeenschap Noordwijk.

Met de vestiging van een kapel, genoemd naar Sint-Maarten. Die keuze is niet zomaar geweest, want Sint Maarten staat symbool voor aandacht en zorg voor de naaste. Eén van, zo niet de belangrijkste waarde van ons menszijn. Paus Franciscus vraagt hier ook dagelijks aandacht voor. Al onze jubileumactiviteiten hebben wij gekoppeld aan een organisatie dat ook deze waarde nastreeft, met name onder kinderen die genoodzaakt zijn hun jeugd door te brengen buiten de bescherming van het eigen gezin: Het Vergeten Kind. De meeste activiteiten die wij organiseren zijn vrij toegankelijk. Wij vragen de bezoekers om een vrije bijdrage die ten goede zal komen aan het werk van Stichting Het Vergeten Kind.


Het jubileumjaar start op zondag 16 april. Dan worden tijdens de paasviering de jubileumvaandels uitgerold, samen met het aansteken van de Jeroenskaars. Eenzelfde kaars zal branden in de Oude Jeroenskerk, de eerste bedevaartkerk. Daarna vindt er een groot aantal evenementen plaats in de periode tot en met 7 november. Om te beginnen is elke zaterdagmiddag de kerk opengesteld voor publiek met bijzondere aandacht voor het jubileum als bedevaartkerk.
Bij de traditionele vieringen rond de naamdag van Jeroen op 17 augustus wordt dit jaar het Landgoed Calorama betrokken. Hier is Jeroen volgens de overlevering omgebracht en eindigden ook de vroegere processies. "In de voetsporen van Jeroen" vertelt kunstschilder Daniël Tavenier op 17 mei over zijn zoektocht naar de sporen van Jeroen in Ierland en Schotland. In september wordt er een dagtocht georganiseerd naar de Abdij van Egmond, dat een speciale binding heeft met de bedevaartplaats. Ook wordt er in die maand op bij SJC een wandelvoetbalwedstrijd georganiseerd voor jongens en mannen met de naam Jeroen. In oktober vindt er manifestatie plaats onder de naam "Jeroen in beeld en muziek". Dit is nog maar een gedeelte uit het hele programma, dat volledig is te vinden op www.jeroen125.nl en op de facebookpagina Jeroen125.

Aan het eind van de jubileumperiode verschijnt een boek over Jeroen en zijn betekenis voor Noordwijk. Historicus Gerard Persoon, fotograaf Cor Vink en vormgever John Asselbergs zijn hier de komende periode bij betrokken. Dit bevat voornamelijk fotomateriaal, zowel van historische als actuele waarde.


Twaalfde editie BALK Festival West

muze n Op zaterdag 13 mei wordt voor de twaalfde keer het BALK Festival West gehouden. Het festival vindt voor de derde maal plaats in het Theater De Muze in Noordwijk en dit keer zullen er in totaal 19 groepen optreden. Het festival wordt geopend om 10.30 uur en afgesloten om 21.30 uur. De entree is gratis voor bezoekers.

Het festival wordt onder de auspiciën van BALK, de Bond voor Amateurmuziektheater en Lichte Koormuziek, georganiseerd. Dit genre, dat o.a. musical, pop-, jazz- en cabaret- muziek omvat, wordt gebracht door groepen die qua grootte variëren van 3 tot 40 leden. Sommige groepen hebben een combo of pianobegeleiding en weer anderen zingen geheel a capella.

In de loop van de jaren is het festival steeds een stukje groter geworden. Tijdens het eerste festival was er plaats voor 90 bezoekers en deden er maximaal 8 kleine groepen mee. Bij theater De Muze is er beduidend meer ruimte voor zowel deelnemers als bezoekers. Dit jaar doen 250 zangers (m/v) mee en kunnen 450 bezoekers de optredens bewonderen.

Alkmaars Prachtkoor

Er is dit jaar ook een bijzondere deelnemende groep. Het Alkmaars Prachtkoor, een koor bestaande uit mensen met een (lichte) verstandelijke handicap, krijgt een prominente plaats in het programma. Er doen bij het Prachtkoor circa 30 zangers (m/v) mee die tussen de 20 en 75 jaar oud zijn. Het koor heeft een breed repertoire dat vooral uit Nederlandstalige muziek bestaat en dat wordt begeleid door een accordeonist. Naast de accordeonist en de dirigente Els van Dijck komt er ook een klein legertje aan vrijwilligers mee die alles in goede banen leiden. Het Prachtkoor treedt één keer op en wel om 14:30 uur in de grote zaal van het theater.

De andere deelnemende groepen treden twee keer op. Eén keer in de grote zaal en één keer in de kleine zaal. In beide zalen zit een jury die de groepen beoordeeld op zang en op performance. De kwaliteit van de zang en de show zijn overigens niet bepalend voor het winnen van een prijs. Er is namelijk een prijs, de zogenaamde "Dappere Dodo", maar deze wordt gewonnen door de groep die iets dappers doet. Aan de jury de taak om te bepalen wat nu precies dapper is. De winnaar krijgt de Dappere Dodo wisseltrofee en een waardebon van 250 euro te besteden aan een workshop naar keuze. Een aantal jaar geleden won Caro Emerald deze prijs nog. Toen was ze nog niet zo bekend als nu, maar het geeft wel aan dat er heel wat te beleven is tijdens deze dag.

De presentatie van de dag is in handen van Singer G, de winnaars van vorig jaar. Zij zullen in het avondprogramma nog een aantal nummers ten gehore brengen.

Meer informatie over deze dag is te vinden op www.balknet.nl