In de RK Sint Jeroenskerk wordt tijdens de paasviering de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd. | Foto: Archief
In de RK Sint Jeroenskerk wordt tijdens de paasviering de Krönungsmesse van Mozart uitgevoerd. | Foto: Archief Foto: Cor de Mooy

Paasfeest met Mozarttraditie in Rooms-katholieke parochie

paasvieringen n Pasen is in de rooms-katholieke traditie het meest betekenisvolle feest van het jaar. Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen markeren een intense beleving van de laatste levensdagen van Christus, die de basis vormen van de christelijke geloofsbeleving.

De parochiekern van Sint Jeroen en Maria ter Zee heeft een uitgebreid Paasprogramma in de beide kerken van de parochiekern, verspreid over deze dagen. Het hoogtepunt wordt gevormd door de traditionele viering van het Hoogfeest van Pasen op Eerste Paasdag 16 april in de Sint Jeroenskerk om 10.00 uur.


In de Sint Jeroenskerk wordt tijdens de paasviering - zoals jaarlijks gebruikelijk - de uitvoering verzorgd van "Die Krönungsmesse" (Missa 14 in C-dur) van W.A. Mozart. Solisten zijn Margreet Groenewoud (sopraan), Marlene van Leeuwen (alt), Frans de Lincel en Wim van Schie (tenor) en Arie Caspers (bas). Aan het eind van de viering wordt het "Halleluja" uit "The Messiah" van G.F. Händel gezongen.
Het Sint Jeroenskoor staat o.l.v. Cees Borger en de organiste is Marie José Zwaan. Het koor is voor deze gelegenheid uitgebreid met een groot aantal projectzangers.
Voorganger is pastor Blokland.

Voorafgaand aan Pasen wordt in de Sint Jeroenskerk de Paaswake gehouden op zaterdag 15 april om 21.30 uur. Het Maria ter Zeekoor o.l.v. Mart Binnendijk verzorgt de muzikale omlijsting van deze nachtdienst. Celebrant is Pastoor Theo Blokland met diaken Prins. Organist is Arjan de Vos. In de Maria ter Zeekerk wordt om 19.00 uur een gezinsviering gehouden. Het wordt een bijzondere viering, die helemaal in het teken staat van stenen. Het is speciaal voor de kinderen van de basisschool, een viering op weg naar Pasen.


Stabat Mater. De traditionele Witte Donderdagviering is donderdag 13 april om 19.00 uur in de Sint-Jeroenskerk. Goede Vrijdag (14 april) wordt herdacht met verschillende kruiswegbijeenkomsten en een tweetal avondvieringen om 19.00 uur in zowel de Sint Jeroen- als Maria ter Zeekerk. In de Maria ter Zeekerk wordt op Goede Vrijdag het "Stabat Mater" gezongen o.l.v. Rens Tienstra.