Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Blauwe Cirkels

De komende tijd zult u vaker berichten kunnen lezen over de zogenaamde Blauwe Cirkels. Nee, dat is geen natuurverschijnsel maar een samenwerkingsverband van Noordwijkers om gezamenlijk, op het gebied van gezondheid en leefstijl, veranderingen voor te stellen en de voorstellen ook te concretiseren en te bereiken.

Blauwe Cirkels is een Noordwijkse variant op Groene Cirkels van Heineken. Heineken wil graag ambities op het gebied van milieu, duurzaamheid en een goede leefomgeving realiseren door nieuwe vormen van samenwerking. Deze samenwerking begint met het uitnodigen van alle partijen die betrokken zijn bij een van de doelstellingen, alle partijen brengen de eigen ervaring en expertise in om daadwerkelijk met elkaar samen te werken en geformuleerde doelen te halen. Deze samenwerking vat men onder de naam 'Groene Cirkels'. De resultaten zijn inspirerend.

In ieder geval voor Noordwijk, waar ook nagedacht is over de toekomst van Noordwijk en om dat te realiseren moeten prioriteiten worden benoemd om daarna te worden uitgevoerd. In de Omgevingsvisie 2030, een initiatief van onze gemeente, staan die concrete aanbevelingen en is de richting bepaald. uitgevoerd. De komende tijd zult u veel horen en lezen over de keuzes die zijn gemaakt.

In Noordwijk wordt gewerkt aan de oprichting van deze Blauwe Cirkels. Precies zoals bij Heineken is een aantal Noordwijkers uit het bedrijfsleven, gezondheidszorg, gemeente en provincie, horeca en anderen benaderd om deel te nemen aan een Blauwe Cirkel. De uitgangspunten zijn gezondheid en sport, gezondheid en voeding en gezondheid en wellness.

De Blauwe Cirkels bepalen met elkaar op welke wijze concreet plannen kunnen worden uitgevoerd, die ook voldoen aan de geformuleerde uitgangspunten. Veel ideeën zijn al ingediend en het wordt nog lastig om goede keuzes te maken of het nu gezond eten betreft of kruiden telen, misschien verlichte wandelpaden of toch sportprogramma's voor ouderen. Wat te denken van moestuinen voor scholen of weer verplicht schoolzwemmen? Welke keuze ook wordt gemaakt en uitgevoerd, van belang is dat alle partijen, die op een of andere manier betrokken zijn bij het onderwerp, voldoende expertise hebben en zich willen inzetten op vrijwillige basis om Noordwijk nog aantrekkelijker te maken.
Wat is er nu mooier om met elkaar iets te bereiken wat ten goede komt aan de bewoners van de Duin en Bollenstreek en natuurlijk van Noordwijk?

Hans van Buiten